main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2023 — 10:05

Europese Unie wil mensen van telefoonverslaving afhelpen: ‘Er komt nooit een eind’

De Europese Unie bekijkt de mogelijkheden voor wetgeving waarin techbedrijven worden gedwongen om social mediaplatforms minder verslavend te maken. Europarlementariër Kim van Sparrentak is één van de aanjagers. Ze zegt in het AD dat ze af wil rekenen met de verslavingsgevoeligheid van apps als Instagram, Facebook en Snapchat.

Volgens Van Sparrentak zijn apps net gokkasten die zijn gemaakt om eindeloos door te gaan. Ze zegt dat de bedrijven achter alle platforms, zoals Instagram en Facebook, legers aan psychologen in dienst hebben om ervoor te zorgen dat gebruikers zo lang mogelijk met een app bezig blijven. De afgelopen jaren zijn steeds meer van dit soort trucs bekend geworden. Met deze nieuwe wetgeving zouden dergelijke psychologische trucs worden verboden.

Sparrentak heeft met een aantal experts gesproken en is met een aantal voorstellen gekomen. Zowel het Europese Parlement als de Europese Commissie zeggen met het voorstel aan de slag te gaan. Wel kan het ruim een jaar duren voordat een wet er zou kunnen liggen.

Trucs

Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten Nu, benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 hoe platforms meerdere trucs gebruiken om gebruikers doelbewust verder de telefoon in te zuigen. “Je bent gewend dat het scrollen stopt, dat je weer bij bent. Dat is wat je wil, omdat je niks wil missen. Je denkt dat als je onderaan bent je stopt, maar er komt nooit een eind.”

Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans zegt niet te weten of een wet altijd iets oplost. “Maar ik zie dat dit een probleem is. Als je iets kan doen om dit probleem aan te pakken, vind ik dat we daar altijd serieus naar moeten kijken.”

Lees ook:

Moeten telefoontjes op school compleet verboden worden?

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren

De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.

Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.

Terugkijken: Op de Barricade

Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.

Klik hier en kijk deze uitzending nu terug via NPO Start.

Ontwikkelingslanden betalen recordbedrag om schulden af te lossen

Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…

Lees meer

Kabinet stuurt aan op 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050

Het kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…

Lees meer

Taakstraffen van 150 uur voor leden harde kern Feyenoord

De politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…

Lees meer

GroenLinks-PvdA eist nieuw debat over onderwijsbegroting: ‘Stemming ongekend zonder’

Onderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…

Lees meer

Bevolking groeit naar 23 miljoen zonder politieke keuzes: ‘Kan helemaal niet’

Als de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…

Lees meer

Criminelen versturen kilo’s drugs via de post: ‘Xtc tussen kattenvoer en Boeddhahoofd van MDMA’

Postbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…

Lees meer

Gemeente Westland wil minder arbeidsmigranten: ‘Huisvesting blijft een enorm probleem’

Gemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…

Lees meer