main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2023 — 10:05

Europese Unie wil mensen van telefoonverslaving afhelpen: ‘Er komt nooit een eind’

De Europese Unie bekijkt de mogelijkheden voor wetgeving waarin techbedrijven worden gedwongen om social mediaplatforms minder verslavend te maken. Europarlementariër Kim van Sparrentak is één van de aanjagers. Ze zegt in het AD dat ze af wil rekenen met de verslavingsgevoeligheid van apps als Instagram, Facebook en Snapchat.

Volgens Van Sparrentak zijn apps net gokkasten die zijn gemaakt om eindeloos door te gaan. Ze zegt dat de bedrijven achter alle platforms, zoals Instagram en Facebook, legers aan psychologen in dienst hebben om ervoor te zorgen dat gebruikers zo lang mogelijk met een app bezig blijven. De afgelopen jaren zijn steeds meer van dit soort trucs bekend geworden. Met deze nieuwe wetgeving zouden dergelijke psychologische trucs worden verboden.

Sparrentak heeft met een aantal experts gesproken en is met een aantal voorstellen gekomen. Zowel het Europese Parlement als de Europese Commissie zeggen met het voorstel aan de slag te gaan. Wel kan het ruim een jaar duren voordat een wet er zou kunnen liggen.

Trucs

Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten Nu, benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 hoe platforms meerdere trucs gebruiken om gebruikers doelbewust verder de telefoon in te zuigen. “Je bent gewend dat het scrollen stopt, dat je weer bij bent. Dat is wat je wil, omdat je niks wil missen. Je denkt dat als je onderaan bent je stopt, maar er komt nooit een eind.”

Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans zegt niet te weten of een wet altijd iets oplost. “Maar ik zie dat dit een probleem is. Als je iets kan doen om dit probleem aan te pakken, vind ik dat we daar altijd serieus naar moeten kijken.”

Lees ook:

Moeten telefoontjes op school compleet verboden worden?

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer