Basisbeurs terug van weggeweest: ‘Soms moet je maatregelen nemen waar je nadeel van ondervindt’
Het heeft negen jaar geduurd, maar na heel veel protesten en debatten is nu eindelijk de basisbeurs voor studenten wederom ingevoerd. De vlag kan dus uit in de studentenhuizen. Om dat te vieren ontbijt verantwoordelijk demissionair minister Dijkgraaf in een studentenhuis in Den Haag mee met de studenten. "Vandaag is de dag dat ik trakteer", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vandaag krijgen meer dan 465.000 studenten een aangename bijdrage op hun bankafschrift te zien. De basisbeurs en ook de aanvullende beurs voor studenten is na negen jaar weer ingevoerd. Demissionair minister Dijkgraaf is tevreden. "Wat ik gewoon zie is dat er heel veel op studenten afkomt. Ze hebben zorgen over van alles en nog wat: over huisvesting, over banen, maar ook financieel. Het feit is dat we met de basisbeurs een basis leggen in de financiële zekerheid voor alle studenten." Hij denkt dat dit veel zal uitmaken voor de toekomstige generatie studenten evenals hun ouders.
Aanvankelijk moest de hand op de knip, omdat er bezuinigd moest worden. De belofte van het toenmalige kabinet Rutte I en II was dat er meer geld zou worden geïnvesteerd in het onderwijs. Dat is volgens Dijkgraaf gebeurd, in zowel het hbo en universitaire onderwijs als in het mbo. "En de middelen die vrijkwamen toen we de basisbeurs hebben afgeschaft, hebben we ook behouden. Al met al denk ik een hele hardnodige financiële injectie in het onderwijs".
Pechgeneratie
Ter vervanging van de basisbeurs werd het sociale leenstelsel ingevoerd, maar daar ondervond een groot deel van de studenten eerder hinder aan, dan een voordeel. Zij worden gezien als 'de pechgeneratie' en hebben veelal een grote studieschuld opgebouwd.
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans verdedigt de keuze van destijds. "Dat was in de tijd toen keuzes gemaakt moesten worden om de economie gezond te krijgen", zegt ze. "Het heeft er ook toe geleid dat we in de coronacrisis ondernemers konden helpen, net zoals we nu met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne in Nederland gezinnen en ondernemers kunnen helpen."
Op de vraag of het niet oneerlijk is tegenover deze pechgeneratie studenten antwoordt ze: "Soms moet je maatregelen nemen en dan kun je daar wel eens pech of nadeel van ondervinden. Maar er zijn ook weer maatregelen waar de pechgeneratie voordeel van gaat hebben die andere generaties weer niet hebben."