Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Brussel neemt besluit: mag de wolf worden afgeschoten?

Brussel houdt zich vandaag bezig met de beschermde status van de wolf. Blijft die behouden of komt daar een einde aan? Verschillende organisaties staan lijnrecht tegenover elkaar. "Het is een thema dat enorm polariseert", vertelt hoofdredacteur De Nieuwe Oogst Esther de Snoo in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De wolf heeft in Europa een beschermde status. Dat houdt in dat niet op de viervoeter mag worden gejaagd. Gezien de groeiende populatie van de wolf denkt de Europese Commissie na iets aan de beschermde status te doen.

Voorheen was het opheffen van de beschermde status taboe, erkent De Snoo. "De wolf is jarenlang beschermd geweest. Inmiddels is de populatie zo gegroeid, niet alleen in Nederland, dat wordt gezegd dat we af moeten van de beschermde status en de wolf hetzelfde moeten behandelen als wilde zwijnen en edelherten."

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is mogelijk "zeer intrinsiek gemotiveerd" om iets aan de beschermde status van de wolf te doen, zegt De Snoo. Een wolf heeft vorig jaar namelijk haar pony doodgebeten. "Zij heeft ook aan regio's gevraagd munitie te geven om te kunnen kijken naar de beschermde status."

Polariserend thema

De Snoo zegt dat het thema de wolf "enorm polariseert". Boeren, veehouders of plattelandbewoners denken totaal anders over de wolf dan mensen die in de Randstad wonen of dierenorganisaties. Een voorbeeld daarvan is boswachter Arlette Klok. Zij is blij met de wolf in het Nederlandse natuurlandschap. "Ik ben blij met de wolf. Het is voor de natuur heel belangrijk, die krijgt een boost aan biodiversiteit."

Tekst gaat verder onder video

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Ze ziet een grote verandering in het wild, dat zich door de aanwezigheid van de wolf meer gaat spreiden. "Daardoor vindt minder vraat plaats, waardoor vegetatie kan groeien."

Die gedachte staat lijnrecht tegenover hoe LTO Noord regio West naar het dier kijkt, blijkt uit de woorden van de regiobestuurder Arnold Michielsen. Hij hoort dagelijks van zijn leden over aanvallen van wolven op schapen. "De toename ervan is erg zorgelijk. Het zorgt voor veel emotie en onrust in het gebied."

Tekst gaat verder onder video

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Dat de wolf een schuw dier is gelooft Michielsen niet. "We zien hem steeds vaker optreden in het gebied van mensen en dat is zorgelijk." De regiobestuurder hoopt dat Brussel iets doet aan de beschermde status van de wolf. "Het mag een stapje minder."

'Kinderen waren in shock'

Op de Elspeter Heide in Gelderland leven vier wolvenroedels. Burgemeester van Nunspeet Céline Blom zegt in Goedemorgen Nederland dat inwoners zich grote zorgen maken over de wolf. "Opeens lag een pony opengereten in het weiland. Kinderen waren helemaal in shock."

Blom heeft een verzoek ingediend bij de provincie om "te kunnen beheren op zeer beperkte schaal". De burgemeester is niet tegen de wolf, voegt zij eraan toe. "De wolf mag in de natuur rondlopen, maar hij gaat steeds meer naar het bewoonde gebied." Met beheren bedoelt Blom "afschieten of wegjagen".

Met eenzelfde verzoek gaat gedeputeerde in Gelderland Harold Zoet vandaag naar Brussel. Daar hoopt hij aan CDA-Europarlementariër Esther de Lange de bezorgdheid in zijn provincie over te brengen. "Door de beschermde status kunnen wij niets. Het belangrijkste is dat wij een probleemwolf kunnen beheren en eventueel aantallen kunnen beheren in Gelderland."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau