Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Econoom: ‘Maatregelen overheid leiden eerder tot bestaansonzekerheid’

Econoom Edin Mujagić verwacht dat de plannen van het kabinet om de bestaanszekerheid te verzekeren niet goed zullen uitpakken. "Zonder al te veel fantasie kun je zeggen dat veel maatregelen die bestaanszekerheid moeten garanderen, eerder leiden tot bestaansonzekerheid", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Mujagić vertelt dat vooral inflatie de bestaanszekerheid van de Nederlander bedreigd. Dit wordt alleen maar erger als "de overheid meer geld uitgeeft dan binnenkomt en dat is extra brandstof voor inflatie".

Bestaansonzekerheid

De beoogde maatregelen die de overheid wil nemen om armoede te bestrijden en bestaanszekerheid te garanderen zorgen volgens de econoom eerder voor bestaansonzekerheid. Voornamelijk omdat de overheid in het rood staat en meer uitgeeft dan binnenkomt. Om alles te kunnen financieren gooit de overheid belastingen en heffingen omhoog. "Dat remt over het algemeen economische groei af en zorgt ervoor dat de koopkracht achteruit gaat", licht Mujagić toe.

Een andere mogelijkheid om bestaanszekerheid te financieren is als de overheid geld leent. "Als dat gebeurt gaan de rentes omhoog, ook voor het bedrijfsleven. Die gaan daardoor minder investeren en minder mensen aannemen", vertelt Mujagić.

Uitdoven inflatie

Het is volgens Mujagić verstandiger als de overheid "alles op alles zet" om de inflatie de kop in te drukken. Dat kan de overheid realiseren door minder uit te geven dan binnenkomt. Dan moet in Den Haag de "onvoorstelbare vraag" worden gesteld of iets van de overheidssector af kan.

Mujagić adviseert de overheid om goed de uitgaven door te spitten. "Dan vind je altijd een of twee posten die je kunt schrappen, zonder dat je levensstander erop achteruitgaat." Met een jaaruitgaven van tussen de 350 en 400 miljard euro kan een besparing van 2 procent al gauw 7 tot 8 miljard euro opleveren. "Dat leidt niet meteen tot gaten in de wegen of tot minder politieagenten", zegt de econoom. "Maar deze vraag wordt niet eens gesteld."

Geen kleine overheid in verkiezingsprogramma's

Een kleinere overheid, daar waar Mujagić vooral voor pleit, komt echter niet terug in de verkiezingsprogramma's. "Er wordt alleen maar geld uitgegeven en weinig dekking geboden", reageert politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther, ook te gast in de studio. "Men droomt over hogere inkomens zwaarder belasten, maar als je dat afzet tegen hetgeen wat men allemaal gratis wil maken of verhogen, dan staat dat niet met elkaar in evenwicht."

De Winther verwacht dat "enorme gaten" zullen vallen nadat het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma's berekent. "Of dat boodschappen niet zijn verteld die na de verkiezingen wel worden verteld. Namelijk dat het mes erin moet op een heleboel plekken."

Europa

Buiten minder uitgeven dan binnenkomt, denkt Mujagić dat de overheid ook de Europese weg kan bewandelen om inflatie aan te pakken. "Wij kunnen naar de rest van Europa toe en zeggen hoe ze het moeten doen, want als de inflatie in Europa laag is, is het bij ons ook laag." Echter, als de overheid zijn huidige uitgavepatroon blijft vasthouden, "kun je in Europa moeilijker een punt maken dat anderen hun leven moeten beteren".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'
1:15

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau