main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2023 — 10:01

Hoe definitief zijn de kabinetsplannen? ‘Het verlanglijstje is groot’

Hoe definitief zijn de kabinetsplannen voor Prinsjesdag nu het kabinet demissionair is? De leden van de Tweede Kamer kunnen volgens politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther in ieder geval vragen wat ze willen, omdat zij niet demissionair zijn. “Maar dan moet je aan de Kamerleden overlaten of ze met een goede dekking komen en dat wordt nog een hele puzzel”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met de val van het kabinet heeft de demissionaire regering een versoberde versie van Prinsjesdag voor de boeg. Volgens De Winther heeft het kabinet enkel het hoogstnodige gedaan. “Koopkracht repareren voor vooral de onderkant van het inkomensgebouw. Dat doet ieder kabinet, maar dat was wel iets dat men voor twee miljard vrij geruisloos voor elkaar heeft gekregen.”

Voor de andere plannen wordt het volgens De Winther nog spannend. Er zullen immers meerderheden moeten worden gevonden om de plannen door te kunnen voeren. Maar ook andere partijen hebben zo hun wensenlijstje. “De grootste uitdaging is: hoe ga je dat betalen?”, zegt De Winther. “Als het bijvoorbeeld gaat om de accijnsverhoging niet door te laten gaan vanaf 1 januari, dat kost iets meer dan een miljard. Waar haal je dat geld vandaan? Dat is nog best ingewikkeld.”

Econoom Edin Mujagić heeft kritiek op de Miljoenennota die vandaag wordt gepresenteerd. Hij vindt dat het kabinet te veel bezig is geweest met pleisters plakken en symptoombestrijding. “Het grotere beeld is: je moet ervoor zorgen dat die gezonde overheidsfinanciën waar Nederland om bekend staat in de toekomst ook gezond blijven. Deze Miljoenennota gaat niet in die richting.”

Snijden in de overheid

Om alle politieke plannen te kunnen doorvoeren zal her en der water bij de wijn moeten worden gedaan. Het geld kan volgens Mujagić niet alleen bij bedrijven worden weggehaald. “Je kunt als overheid ook naar jezelf kijken”, zegt hij.

Volgens De Winther vergt het met name politieke keuzes. “Het kan een keuze zijn van de Tweede Kamer om dat te doen. Ik kan me best voorstellen dat een nieuw kabinet heel duidelijk gaat kijken waar ze het geld voor nodig hebben en waar ze als overheid de broekriem aanhalen. Ik denk niet dat het een keus is, maar een noodzaak.”

Lees ook:

Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer