main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2023 — 10:01

Hoe definitief zijn de kabinetsplannen? ‘Het verlanglijstje is groot’

Hoe definitief zijn de kabinetsplannen voor Prinsjesdag nu het kabinet demissionair is? De leden van de Tweede Kamer kunnen volgens politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther in ieder geval vragen wat ze willen, omdat zij niet demissionair zijn. “Maar dan moet je aan de Kamerleden overlaten of ze met een goede dekking komen en dat wordt nog een hele puzzel”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met de val van het kabinet heeft de demissionaire regering een versoberde versie van Prinsjesdag voor de boeg. Volgens De Winther heeft het kabinet enkel het hoogstnodige gedaan. “Koopkracht repareren voor vooral de onderkant van het inkomensgebouw. Dat doet ieder kabinet, maar dat was wel iets dat men voor twee miljard vrij geruisloos voor elkaar heeft gekregen.”

Voor de andere plannen wordt het volgens De Winther nog spannend. Er zullen immers meerderheden moeten worden gevonden om de plannen door te kunnen voeren. Maar ook andere partijen hebben zo hun wensenlijstje. “De grootste uitdaging is: hoe ga je dat betalen?”, zegt De Winther. “Als het bijvoorbeeld gaat om de accijnsverhoging niet door te laten gaan vanaf 1 januari, dat kost iets meer dan een miljard. Waar haal je dat geld vandaan? Dat is nog best ingewikkeld.”

Econoom Edin Mujagić heeft kritiek op de Miljoenennota die vandaag wordt gepresenteerd. Hij vindt dat het kabinet te veel bezig is geweest met pleisters plakken en symptoombestrijding. “Het grotere beeld is: je moet ervoor zorgen dat die gezonde overheidsfinanciën waar Nederland om bekend staat in de toekomst ook gezond blijven. Deze Miljoenennota gaat niet in die richting.”

Snijden in de overheid

Om alle politieke plannen te kunnen doorvoeren zal her en der water bij de wijn moeten worden gedaan. Het geld kan volgens Mujagić niet alleen bij bedrijven worden weggehaald. “Je kunt als overheid ook naar jezelf kijken”, zegt hij.

Volgens De Winther vergt het met name politieke keuzes. “Het kan een keuze zijn van de Tweede Kamer om dat te doen. Ik kan me best voorstellen dat een nieuw kabinet heel duidelijk gaat kijken waar ze het geld voor nodig hebben en waar ze als overheid de broekriem aanhalen. Ik denk niet dat het een keus is, maar een noodzaak.”

Lees ook:

Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer