main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Ter illustratie.
19 september 2023 — 15:31

Azerbeidzjan valt regio Nagorno-Karabach aan

Azerbeidzjan heeft het door etnische Armeniërs beheerste deel van de regio Nagorno-Karabach aangevallen. Volgens de Azerbeidzjaanse regering is er “een anti-terroristische operatie” gaande. Daar is volgens Bakoe voorafgaand overleg over geweest met onder meer een Russische vredesmacht die in de regio actief is, al spreekt Moskou dat tegen.

De aanval is volgens waarnemers gericht op etnisch Armeense strijdkrachten in de regio die door Azerbeidzjan wordt geclaimd en waar al jaren strijd over is. De regio is voor de internationale gemeenschap officieel Azerbeidzjaans grondgebied, maar er wonen veel etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Dat separatistengebied valt Azerbeidzjan weer aan. Volgens etnisch Armeense zegslieden in regiohoofdstad Stepanakert gaat het om een grote aanval langs de hele frontlinie. De ombudsman voor mensenrechten van de separatisten zegt dat er meerdere burgerdoden zijn gevallen.

Bakoe wil dat alle Armeense troepen uit het gebied worden teruggeroepen. “De enige manier om vrede en stabiliteit te brengen in de regio is de onvoorwaardelijke en volledige terugtrekking van de Armeense strijdkrachten uit de regio Karabach van Azerbeidzjaan”, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring. Dat eist ook het vertrek van het Armeense separatistische regime in de regio.

De Armeense regering heeft laten weten dat het helemaal geen troepen in Nagorno-Karabach heeft. Het land beschuldigt Azerbeidzjan van een poging tot een “etnische zuivering” in het gebied.

Rusland

Rusland heeft beide partijen dinsdag opgeroepen geen bloed te vergieten en het conflict langs diplomatieke weg op te lossen. Armenië heeft de Russische militairen in het gebied opgeroepen om de Azerbeidzjaanse agressie te stoppen. De Russische regeringswoordvoerder Maria Zacharova ontkent dat door Azerbeidzjan met de vredesmacht is overlegd. “Dit komt niet overeen met de werkelijkheid. De informatie is enige minuten voor de vijandelijkheden losbarstten gedeeld met het Russische contingent.”

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie heeft mensen het advies gegeven zich niet in buurt van militaire doelen te begeven. Er zijn humanitaire corridors zoals die Lachin-weg, aldus het ministerie. Dat is een corridor die de enclave Nagorno-Karabach verbindt met de iets westelijker gelegen republiek Armenië.

Nederland veroordeelt aanval

Nederland roept Azerbeidzjan op “onmiddellijk” zijn aanval op Nagorno-Karabach te stoppen, zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Ze spreekt van “zeer zorgelijke berichten” en vindt dat de regering in Bakoe de dialoog met de Armeniërs in Nagorno-Karabach moet hervatten.

“We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en bespreken in EU-verband wat we gezamenlijk kunnen doen om verdere escalatie te voorkomen”, laat de bewindsvrouw op X weten. Bruins Slot is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Ook in de Tweede Kamer is grote bezorgdheid over de aanval van Azerbeidzjan. Volgens Kati Piri (PvdA/GroenLinks) moet Bruins Slot met EU-partners de druk op Azerbeidzjan opvoeren om tot een staakt-het-vuren te komen. “Azerbeidzjan moet deze onnodige aanval en agressie zo spoedig mogelijk stoppen”, aldus Ruben Brekelmans van de VVD.

CDA’er Derk Boswijk noemt het een “ongelofelijke zorgelijke situatie”. Volgens Don Ceder van de ChristenUnie werd al maanden gewaarschuwd voor de aanval, maar is “vanuit de internationale gemeenschap helaas te weinig urgentie uitgegaan. Er moet nu zo snel mogelijk hulp en ondersteuning komen voor de 120.000 inwoners in Nagorno-Karabach”, vindt Ceder.

Lees ook:

Nederland, Denemarken en Tsjechie akkoord over meer wapens Oekraïne

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer