Voorzitter Eerste Kamer vindt Prinsjesdag ondanks demissionaire kabinet ‘onverminderd belangrijk’
Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn vindt het feit dat het kabinet demissionair is niets afdoen aan het belang van Prinsjesdag. "Voor de mensen in het land is het onverminderd belangrijk wat de plannen betekenen voor onder andere de portemonnee", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Prinsjesdag is een dag van tradities. Zo wordt ook traditiegetrouw ieder jaar de Miljoenennota uitgelekt. Bruijn ziet daar het probleem niet zo van in. "Dat kunnen mensen vervelend vinden, maar het is geen geheime informatie. We kijken pas morgen naar de daadwerkelijke begroting. Voor mij als Kamervoorzitter past het niet om nu al te reageren op inhoudelijke zaken. Morgen weten we pas wat echt in de begroting staat. Dan zullen de Kamerleden daarop reageren."
Nieuwe locatie
Volgens Bruijn gaat Prinsjesdag inhoudelijk al 200 jaar op dezelfde manier. Alleen wijkt de locatie ook dit jaar af van de gebruikelijke Ridderzaal. "Het Binnenhof wordt nu gerenoveerd, waardoor we naar een andere locatie moesten. In coronatijd hebben we tijdelijk in een grote kerk gezeten in Den Haag, waar we ook niet konden blijven omdat er geen evacuatieplan was nadat we weer konden opschalen. Maar gelukkig hebben we dit prachtige, oorspronkelijk als stadspaleis gebouwde, pand gevonden aan de route van de traditionele optocht."
Bruijn vindt de uitstraling passen van het gebouw passen bij de traditie. "Het zal waarschijnlijk een aantal jaar zijn dat we daar blijven. We nemen de tronen en de stoelen mee uit de Ridderzaal. We proberen het zoveel mogelijk in stijl van de traditie te houden."
'Feestelijke uitstraling maskeert zorgen bevolking'
Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is Prinsjesdag erg belangrijk. De plannen voor de komende tijd gaan de levens van mensen bepalen, zegt hij. Kernbegrippen als bestaanszekerheid en het voorkomen dat de armen niet armer worden staan hoog op de agenda.
Van Zutphen vindt dat voor veel mensen de feestelijke uitstraling van Prinsjesdag de zorgen van de bevolking maskeert. "Misschien dat mensen wel kijken naar de glamour en het mooie van de dag, maar op de achtergrond speelt voor heel veel mensen wat ze gaan merken van de plannen."
Grote organisatie
Bruijn heeft de regie over Prinsjesdag en vertelt dat veel partijen zijn betrokken bij de organisatie. "We werken samen met de Eerste en Tweede Kamer, met de krijgsmacht, politie, ambulances, dienst Koninklijk Huis. Er zijn mensen die het hele jaar door werken aan Prinsjesdag en in de laatste weken en maanden wordt dat opgeschaald."
Bruijn vindt de essentie van Prinsjesdag dat de regering aan het parlement de plannen voor het komende jaar vertelt. "In de democratie een belangrijk moment, omdat de volksvertegenwoordiging wil weten wat er komend jaar op hun bordje ligt."