main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Jeroen Dijsselbloem.
Sven op 1 - 18 september 2023 — 12:55

Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: heel zwak dat partijen verkiezingsprogramma niet doorrekenen

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt het “heel zwak” dat partijen hun verkiezingsprogramma’s niet laten doorrekenen. “Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, want daar zeg je mee dat je je niet meer objectief onafhankelijk laat toetsen”, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

Bestaanszekerheid en armoedebestrijding is deze verkiezingen het paradepaardje van vrijwel alle politieke partijen. Het streven is om het leven aan de onderkant van de samenleving te verbeteren. Daarin pleiten partijen onder meer voor verhoging van het minimumloon, inclusief koppeling met uitkeringen en AOW.

Dijsselbloem heeft kritiek op de wijze waarop partijen dit presenteren in hun verkiezingsprogramma. “Als je zegt dat de bestaanszekerheid verbeterd moet worden en je wilt daar geld voor uittrekken, dan moet je de vraag in je verkiezingsprogramma beantwoorden waar het geld vandaan komt.”

‘Dat vind ik heel zwak’

Dat gebeurt echter niet. Sterker nog, sommige partijen wil hun verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen. “Dat vind ik heel zwak. Het is een gevaarlijke ontwikkeling”, stelt de voormalig financiënbewindsman.

Tekst gaat verder onder video

In het verleden lieten partijen hun programma’s wel doorrekenen door het Centraal Planbureau. Of door andere planbureaus, om te peilen wat de sociale en culturele gevolgen zijn. “Als partijen dat niet meer doen, zeggen zij dat zij zich niet meer objectief onafhankelijk laten toetsen”, zegt Dijsselbloem. “Of dat wat zij beloven ook kunnen waarmaken.”

Lastig voor de kiezer

Dit maakt het “voor de kiezer buitengewoon lastig om zelf te beoordelen of wat alles wordt beloofd realistisch is en wie het gaat betalen”. Dat is volgens Dijsselbloem altijd een ingewikkelde vraag. “Daar valt altijd het front uiteen.”

Luister hieronder naar de podcast

Dijsselbloem heeft dit in zijn tijd als minister van Financiën in Europa deze stijl van campagne voeren vaker gezien. “Alles beloven alsof alles gratis is. Alsof er geld in overvloed is. ” Met alle gevolgen van dien. “Vroeg of laat komen overheid en politiek altijd in grote problemen.”

Lees ook:

Ook Omtzigt wil minimumloon verhogen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer