main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Ter illustratie.
Stand van Nederland - 18 september 2023 — 19:53

Nog steeds veel fraude bij faillissementen, wetgeving werkt niet

Het komt nog steeds vaak voor dat ondernemers of bestuurders fraude plegen als hun bedrijf failliet gaat, melden de onderzoeksbureaus WODC en Regioplan. Naar schatting komt dit bij een kwart tot een derde van de faillissementen voor. Curators hebben dankzij twee wetten meer mogelijkheden gekregen om hiertegen op te treden. Maar in de praktijk hebben zij hier volgens de onderzoekers weinig aan.

Curators maken regelmatig mee dat ondernemers of bestuurders bijvoorbeeld geld hebben weggesluisd vlak voordat hun bedrijf failliet ging. Daardoor blijft er minder geld over voor schuldeisers zoals leveranciers en personeel.

Verplicht onderzoek door curators

Sinds 2017 zijn curators verplicht om bij elk faillissement onderzoek te doen naar fraude. Zij mogen dit bekostigen met geld uit de boedel van de failliete bedrijven. Daar ondermijnt de wet zichzelf: bedrijven hebben na fraude juist weinig geld over waaruit zulk onderzoek kan worden betaald. Daardoor wordt vaak slechts beperkt onderzoek gedaan.

Bovendien worden meldingen van fraude vaak niet opgepakt door de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD), de politie en het Openbaar Ministerie vanwege capaciteitsproblemen. Curators zijn hierdoor minder gemotiveerd om signalen van fraude serieus op te pakken en te melden.

Wetgeving heeft weinig effect

Frauduleuze bestuurders of ondernemers kunnen sinds 2016 een bestuursverbod van maximaal vijf jaar krijgen opgelegd, op verzoek van de curator. Ook deze wet heeft weinig effect. De onderzoekers zijn slechts enkele tientallen gevallen tegengekomen waar een bestuursverbod is opgelegd. Ook hier speelt mee dat er vaak een gebrek aan geld is. De regels zijn bovendien te omzeilen door bijvoorbeeld een bedrijf te beginnen op iemand anders naam of onder buitenlands recht.

De onderzoekers raden het kabinet aan om maatregelen te nemen om curators beter te betalen om op te treden tegen fraudeurs. Ook raden zij aan om betere afspraken te maken tussen de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van faillissementsfraude. Demissionair minister Franc Weerwind zegt in een brief aan de Kamer dat het aan een volgend kabinet is om actie te ondernemen.

Lees ook:

Aantal faillissementen neemt voor het eerst in drie maanden af

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer