main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2023 — 10:52

Nationale ombudsman: regering moet beter naar mij luisteren

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat de regering beter moet luisteren naar de eigen adviesorganen. “Ik moet mijn best doen om serieus genomen te worden. Ik denk dat de Tweede Kamer, Eerste Kamer en ook zeker de regering beter moet luisteren naar een aantal grote en belangrijke adviseurs”, zegt Van Zutphen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens de ombudsman worden zijn conclusies door de politiek bijna zonder uitzondering omarmt, maar zijn aanbevelingen vervolgens terzijde geschoven. “Het gaat er niet om wat ik vind, het gaat erom wat wij hebben uitgezocht, onderzocht, wat burgers ons vertellen en wat beter moet.”

De politiek moet daarom beter luisteren, vindt Van Zutphen. “Het gaat ook om de advisering van de Raad van State en de rapporten van de Algemene Rekenkamer, maar zeker over wat ik vertel wat burgers overkomt in dit land. Waar ik genoeg van heb is dat ze tegen mij zeggen: de conclusies delen we, maar die aanbevelingen zien we nog wel. Luister een beetje beter en doe er iets mee.”

Het vertrouwen in de Tweede Kamer, politiek en overheid is historisch laag, bleek eerder dit jaar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de ombudsman moet de overheid weer naast de burger staan. “Je mag best vragen: wat kan je zelf doen? Maar je mag als overheid ook vragen: wat kan ik voor jou betekenen? Die combinatie levert iets op. Vertrouwen herwinnen betekent dat je eerst vertrouwen geeft aan je burger.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Toeslagenaffaire

Bij de toeslagenaffaire ging dat helemaal mis. “We hebben woorden misbruikt om mensen in de problemen te brengen. Dat moet afgelopen zijn”, vindt de ombudsman. “De afgelopen weken hebben we gezien: als het gaat om fraude, blijkt dat 50, 60 of zelfs 80 procent van de zaken die als fraude gelabeld zijn, helemaal geen fraude zijn. De overheid moet stoppen met het verkeerd labelen.”

Ook Van Zutphen heeft naar eigen zeggen lessen getrokken uit het toeslagenschandaal. “Het is best ingewikkeld om aan de hand van één of twee zaken te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. De toeslagenaffaire heeft ons geleerd dat één zaak soms een enorm probleem kan blootleggen. De signalen moet je beter in de gaten houden en analyseren. Dat is wat wij meer en meer doen.”

Volgens de ombudsman waarschuwen hij en zijn voorgangers al jaren voor het iets te vluchtig bestempelen als fraude. “Wij zeiden al: als je dit allemaal fraude noemt, komen veel mensen in de problemen. Dat signaal is onvoldoende gehoord. En ik zeg over mezelf: ik heb het onvoldoende herhaald. Dat lesje heb ik geleerd.”

Pieter Omtzigt

Toch vindt zelfstandig Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dat de Nationale ombudsman zich niet genoeg in de toeslagenaffaire heeft vastgebeten. Van Zutphen vindt die kritiek onterecht. “Mijn rol is het doen van onderzoek, het trekker van conclusies op basis van wat burgers ons vertellen en vervolgens aanbevelingen doen. Maar ik ben niet de Kamer die wetten maakt. Dan kan je niet tegen mij zeggen: je beet niet door.”

“Omtzigt kan zeggen: je hebt het onvoldoende herhaald. Of: ik had eerder naar je moeten luisteren. Dat snijdt hout”, zegt Van Zutphen.

Hij benadrukt: “Het gaat mij erom dat het vertrouwen in de overheid herstelt, dat er betere wetten komen, dat mensen niet vermalen worden en niet hoeven te kiezen tussen: geef ik mijn kinderen eten of koop ik kleren voor ze? Dat zijn de dingen waar het om gaat.”

Lees ook: 

Ombudsman vraagt overheid sociaal minimum te verhogen: ‘Stop met pleisters plakken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer