main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2023 — 10:52

Nationale ombudsman: regering moet beter naar mij luisteren

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat de regering beter moet luisteren naar de eigen adviesorganen. “Ik moet mijn best doen om serieus genomen te worden. Ik denk dat de Tweede Kamer, Eerste Kamer en ook zeker de regering beter moet luisteren naar een aantal grote en belangrijke adviseurs”, zegt Van Zutphen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens de ombudsman worden zijn conclusies door de politiek bijna zonder uitzondering omarmt, maar zijn aanbevelingen vervolgens terzijde geschoven. “Het gaat er niet om wat ik vind, het gaat erom wat wij hebben uitgezocht, onderzocht, wat burgers ons vertellen en wat beter moet.”

De politiek moet daarom beter luisteren, vindt Van Zutphen. “Het gaat ook om de advisering van de Raad van State en de rapporten van de Algemene Rekenkamer, maar zeker over wat ik vertel wat burgers overkomt in dit land. Waar ik genoeg van heb is dat ze tegen mij zeggen: de conclusies delen we, maar die aanbevelingen zien we nog wel. Luister een beetje beter en doe er iets mee.”

Het vertrouwen in de Tweede Kamer, politiek en overheid is historisch laag, bleek eerder dit jaar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de ombudsman moet de overheid weer naast de burger staan. “Je mag best vragen: wat kan je zelf doen? Maar je mag als overheid ook vragen: wat kan ik voor jou betekenen? Die combinatie levert iets op. Vertrouwen herwinnen betekent dat je eerst vertrouwen geeft aan je burger.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Toeslagenaffaire

Bij de toeslagenaffaire ging dat helemaal mis. “We hebben woorden misbruikt om mensen in de problemen te brengen. Dat moet afgelopen zijn”, vindt de ombudsman. “De afgelopen weken hebben we gezien: als het gaat om fraude, blijkt dat 50, 60 of zelfs 80 procent van de zaken die als fraude gelabeld zijn, helemaal geen fraude zijn. De overheid moet stoppen met het verkeerd labelen.”

Ook Van Zutphen heeft naar eigen zeggen lessen getrokken uit het toeslagenschandaal. “Het is best ingewikkeld om aan de hand van één of twee zaken te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. De toeslagenaffaire heeft ons geleerd dat één zaak soms een enorm probleem kan blootleggen. De signalen moet je beter in de gaten houden en analyseren. Dat is wat wij meer en meer doen.”

Volgens de ombudsman waarschuwen hij en zijn voorgangers al jaren voor het iets te vluchtig bestempelen als fraude. “Wij zeiden al: als je dit allemaal fraude noemt, komen veel mensen in de problemen. Dat signaal is onvoldoende gehoord. En ik zeg over mezelf: ik heb het onvoldoende herhaald. Dat lesje heb ik geleerd.”

Pieter Omtzigt

Toch vindt zelfstandig Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dat de Nationale ombudsman zich niet genoeg in de toeslagenaffaire heeft vastgebeten. Van Zutphen vindt die kritiek onterecht. “Mijn rol is het doen van onderzoek, het trekker van conclusies op basis van wat burgers ons vertellen en vervolgens aanbevelingen doen. Maar ik ben niet de Kamer die wetten maakt. Dan kan je niet tegen mij zeggen: je beet niet door.”

“Omtzigt kan zeggen: je hebt het onvoldoende herhaald. Of: ik had eerder naar je moeten luisteren. Dat snijdt hout”, zegt Van Zutphen.

Hij benadrukt: “Het gaat mij erom dat het vertrouwen in de overheid herstelt, dat er betere wetten komen, dat mensen niet vermalen worden en niet hoeven te kiezen tussen: geef ik mijn kinderen eten of koop ik kleren voor ze? Dat zijn de dingen waar het om gaat.”

Lees ook: 

Ombudsman vraagt overheid sociaal minimum te verhogen: ‘Stop met pleisters plakken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer