main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 september 2023 — 12:20

Van der Wal wil boeren niet verplicht uitkopen: ‘Ik zal het niet inzetten’

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil geen enkele boer verplicht uitkopen, zei ze in het tv-programma WNL op Zondag. Ze gelooft niet in verplicht onteigenen of in het intrekken van vergunningen. “Ik zal het niet inzetten.” Het verplicht uitkopen van boeren ligt politiek uiterst gevoelig.

Met haar uitspraak lijkt de demissionair VVD-minister een draai te maken. In de kabinetsplannen om de stikstofuitstoot in onder meer de landbouw fors terug te dringen, werd verplichte onteigening als een, weliswaar laatste, redmiddel gezien. De stikstofplannen leidden tot grimmige boerenprotesten.

In een Kamerdebat in februari zei Van der Wal als eerste stap in te zetten op vrijwillige uitkoop en pas daarna op het “dwingende instrumentarium”. Ze ziet meer in normeren en beprijzen, zei ze ook bij WNL op Zondag. “Dat je betaalt voor wat je uitstoot. Dat is voor mij het alternatief voor het verplichtend instrumentarium.”

De minister zei zondag dat ze boeren niet verplicht wil uitkopen “omdat het best moeilijk is om de relatie aan te tonen tussen degene die uitstoot en waar het neerslaat in de natuur. En omdat ik het ook vanuit menselijk oogpunt niet wenselijk vind.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Stok achter de deur

“Maar je hebt wel iets nodig. Een soort stok achter de deur.” Daarom kijkt ze naar een “heel ander instrument. Dat is normeren en beprijzen.” Als partijen buiten de overheid rechtszaken aanspannen en de overheid die verliest, “word je als overheid verplicht een vergunning in te trekken”, zei Van der Wal.

Luister hieronder hele uitzending van WNL op Zondag terug.

Lees meer:

BBB wil stikstofwet controversieel verklaren: ‘Het hele stikstofbeleid moet anders’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer