main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Demissionair minister-president Mark Rutte, Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse minister-president Giorgia Meloni tijdens een ontmoeting met de Tunesische president Kais Saied.
15 september 2023 — 16:24

Rutte houdt vast aan omstreden asielafspraken met Tunesië

Demissionair premier Mark Rutte blijft achter de omstreden asielafspraak staan die de Europese Unie eerder deze zomer maakte met Tunesië. Bedoeling was dat het Noord-Afrikaanse land in ruil voor geld de stroom asielzoekers naar Europa zou indammen, maar er is nog geen sprake van een daling. Wel komen er signalen dat asielzoekers in Tunesië worden teruggedrongen en ook in de woestijn worden achtergelaten, waar ze omkomen.

Maar volgens Rutte “is er nog geen deal” omdat de afspraken nog moeten worden uitgewerkt. Hij overlegt regelmatig over de situatie met de Italiaanse premier Giorgia Meloni, met wie hij samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie enkele keren met de regering van Tunesië het gesprek aanging.

“Wij zullen dit soort afspraken moeten blijven maken. Ook als het dan meer tijd kost om ze uit te werken. Ook als je dat moet doen met landen waar ook discussies zijn over de mensenrechten”, zei Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie.

Commissie geweigerd door Tunesië

Een commissie van het Europees Parlement wil naar Tunesië om daar de mensenrechtensituatie te bekijken. Maar de commissie wordt geweigerd. Rutte is het daar niet mee eens, en zegt dat aan te zullen kaarten zodra het mogelijk is. “Ik zou het verstandig vinden dat landen altijd parlementariërs toelaten die in dat land onderzoek willen doen, maar uiteindelijk is dat wel aan de Tunesische regering”, aldus de premier.

Volgens Rutte betekent het niet toelaten van de Europese delegatie overigens niet dat Tunesië iets te verbergen heeft. “Het kan ook zo zijn dat men in de tradities van dat land dat ingewikkeld vindt.”

Lees ook:

Tunesië weigert Europarlementariërs: verzoek tot opschorting migratiedeal

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer