main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2023 — 10:16

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion

Bestuurder politiebonden Nine Kooiman roept de politiek op een bemiddellaar aan te stellen om de onrust in de samenleving door demonstraties van Extinction Rebellion (XR) te doen wederkeren. “Het is op dit moment de enige knop waar je nog aan kunt draaien”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is al bijna een week lang elke dag raak: de politie haalt klimaatactivisten van de A12. Extinction Rebellion heeft aangekondigd morgen nog een stap verder te gaan door agenten expres tegen te werken. Bijvoorbeeld door de armen in elkaar te haken, niet zelf in de arrestantenbus te stappen of deze te blokkeren.

Bemiddellaar aanstellen

Al deze demonstraties maakt het politiewerk “heel erg zwaar”, vertelt Kooiman. Dat wordt nog erger als demonstranten besluiten zich te verzetten. Dat kan nare gevolgen hebben. “De politie roept mensen op zichzelf van de A12 te verwijderen. Als zij dat niet doen, kan geweld gebruikt worden. Als zij zich gaan verzetten wordt het grimmiger en daar maak ik mij zorgen over.”

Van alle kanten wordt aan politiepersoneel getrokken, wat voor Kooiman reden is om te zeggen dat de politiek nu aan zet is om iets te doen aan de dagelijkse demonstraties van XR. “In plaats van boos ageren dat zij op de A12 zitten, moet de politiek een bemiddellaar naar Extinction Rebellion sturen”, stelt Kooiman voor.

Zoals destijds bij de boerenprotesten. Toen werd Johan Remkes ingevlogen, waarna de demonstraties zijn afgenomen. Volgens Kooiman is er geen andere optie meer over om rust te creëren en om de onvrede uit de samenleving te halen. “De politie is nu een speelbal, terwijl het aan de politiek is om de onrust weg te nemen. De politiek is aan zet, want zij zijn verantwoordelijk voor de onrust die nu gaande is.”

Vervolgen door OM

Een ander frustratiepunt van Kooiman is dat veel demonstranten niet worden vervolgd. Afgelopen dagen zijn veel klimaatactivisten opgepakt en met een busje naar het ADO-stadion vervoerd, waar zij wel vrij zijn om te demonstreren. “Als het OM niet vervolgt, zijn wij een veredelde sleepdienst. Dat is enorm frustrerend voor politiepersoneel. Het lijkt mij goed dat zij daarnaar kijken.”

Daar zei de burgemeester van Den Haag het volgende over: “Het is een schande dat je achter elkaar een van de grote toegangswegen naar Den Haag mag blokkeren en dat ik daar niks tegen kan doen.”

Agent in de wijk

Het is volgens Kooiman broodnodig dat één de politiek iets doet aan de demonstraties en dat twee het OM begint met vervolgen. Want dan kunnen de agenten ook weer terugkeren naar de wijk. “Je ziet veel wijken zonder wijkagent, omdat zij in Den Haag zijn. Je ziet ook dat aangiftes langer op zich laten wachten. Het is enorm frustrerend voor politiepersoneel.”

Lees ook:

Politiebond maakt zich zorgen over blokkades op A12: ‘Agenten verliezen contact met eigen wijk’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer