Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hulpactie voor Nederlandse leerkrachten: ‘Aardbeving bespreekbaar maken in klaslokaal’

Rick Hartkamp

Onderwijsprofessional Karim Amghar heeft een speciale lesbrief geschreven hoe leraren in Nederland over de aardbeving in Marokko kunnen praten met hun leerlingen. "Leerkrachten hebben het al zwaar en ik hoop dat leraren het hierdoor wat makkelijker hebben om te praten over zo'n heftige gebeurtenis als deze", zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Amghar vertelt dat in de lesbrief werkvormen staan hoe leraren een gebeurtenis als deze bespreekbaar kunnen maken in het klaslokaal. Algemenere zaken worden niet over het hoofd gezien. "Wat is een aardbeving en hoe heftig was deze? Hoe kun je op een respectvolle manier met mensen praten die er emotioneel bij betrokken zijn?" Amghar benadrukt dat zijn 'handvat voor leraren' ook geschikt is voor leerlingen die niet direct betrokken zijn, maar wel interesse hebben in het thema.

Praten met kinderen

Directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo vindt het een fantastisch voorbeeld. "Het is voor kinderen ver weg, maar ik denk juist dat praten en er aandacht aan besteden heel belangrijk is. We zijn altijd bezig om ouders tools te geven hoe je dit soort dingen het beste met kinderen kan bespreken."

Amghar zegt veel reacties te hebben gekregen van leerkrachten, ouders en schoolgemeenschappen die met hun handen in hun haar zaten hoe ze dit onderwerp op een toegankelijke manier bespreekbaar konden maken. "Zij hebben nu het gevoel dat ze iets achter de hand hebben hoe ze met kinderen erover kunnen praten."

Dodental boven 2000

Het dodental van de aardbeving is inmiddels al ruim de 2000 gepasseerd. De grootste verwoestingen vonden plaats in dorpen in het Atlasgebergte en vandaag worden meer pogingen ondernomen om deze afgelegen gebieden te bereiken.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau