main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 10 september 2023 — 14:43

Ahmed Marcouch hoopt dat Marokko hulp toelaat: ‘Signalen dat mensen de overheid missen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch hoopt dat de Marokkaanse overheid snel buitenlandse hulp toelaat in het rampgebied na de zware aardbeving van vrijdag. “Ons reddingsteam, dat we kennen van de aardbeving in Turkije, stond gisteren al heel vroeg paraat. Maar er is nog steeds geen verzoek voor hulp uit Marokko”, zegt de burgervader in WNL Op Zondag op NPO 1.

Het dodental van de beving, waarvan het epicentrum in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte lag, is volgens de laatste cijfers van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gestegen tot 2012. Nog eens 2059 mensen raakten gewond, van wie 1404 ernstig. Koning Mohammed VI heeft voor zondag opdracht gegeven om in alle moskeeën in Marokko te bidden voor de slachtoffers.

Volgens Marcouch is de Marokkaanse gemeenschap in zijn stad hard getroffen door het nieuws over de aardbeving. “Mensen hebben contact met elkaar en komen samen in Moskeeën. Gisteren is er in Arnhem een gedenkdienst gehouden. Mensen nemen initiatief om geld in te zamelen, hoewel de Marokkaanse autoriteit op dit moment geen hulp van buiten toelaat”, zegt Marcouch.

“Ze zeggen: de eerste 48 uur zijn van ons, om mensen onder het puin vandaan te halen. Tegelijkertijd hoor je via social media dat mensen behoefte hebben aan medische spullen, water en voedsel en tenten. Alle winkels en voorzieningen zijn gesloten. Mensen ervaren honger.”

‘Krijgen signalen dat mensen de overheid missen’

Hoewel Marcouch begrijpt dat Marokko de regie in handen wil houden, hoopt hij dat het land snel de grenzen opent voor buitenlandse reddingswerkers. “Als een reddingsteam aankomt, moet je het natuurlijk ontvangen en moet er richting gegeven worden. Maar ik heb het idee dat de overheid zodanig door de aardbeving overvallen is en dat het gebied zo groot is en zo divers, dat ze alle manschappen, capaciteit en denken nodig hebben. Ook om in te schatten: gebeurt dit nog een keer?”

“Met alle menskracht moet je redden wat je redden kunt. We krijgen toch nog signalen dat mensen de overheid missen”, zegt hij.

1 euro per inwoner

Marcouch, zelf geboren in Marokko, probeert met Arnhem een steentje bij te dragen. Na Rotterdam en Amsterdam overweegt ook zijn stad om 1 euro per inwoner te doneren voor hulp aan Marokko, zegt de burgemeester. “Dat zijn initiatieven die we overwegen.” Hij looft het werk van de Nederlandse ambassadeur in Rabat en Nederlandse toeristen die in het rampgebied proberen te helpen. “Zij doen fanatisch werk.”

Lees ook: 

Nog steeds naschokken in aardbevingsgebied Marokko

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer