main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 september 2023 — 11:24

Rutte voor enquêtecommissie Toeslagen: ‘Mensen zijn ervan overtuigd dat hij meer had kunnen doen’

De komende maanden zoekt een parlementaire enquêtecommissie antwoorden op de vraag hoe de Belastingdienst duizenden mensen onterecht als fraudeur bestempelde. Daarin wordt demissionair premier Mark Rutte ondervraagd. “Er wordt dieper gekeken naar de achterliggende oorzaak”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Eerder deed een enquêtecommissie al onderzoek naar de Toeslagenaffaire. Het verschil met toen en nu is dat bij het huidige onderzoek “dieper wordt gekeken naar de achterliggende oorzaak” van waar het is misgegaan. Vragen als hoe het komt dat Nederlanders hun rechtsbescherming kwijtraakten, waarom zij het gevoel hebben dat de overheid tegen hen is en welke rol de Tweede Kamer hierin heeft gespeeld, krijgen nu meer aandacht. “Die zijn vorige keer buiten schot gebleven”, zegt De Winther.

Gesprekken met Rutte

De parlementaire enquêtecommissie zal vandaag Rutte aan de tand voelen. Niet over zijn rol als premier, maar over zijn rol als staatssecretaris van Sociale Zaken. Die functie bekleedde hij tussen 2002 en 2004 in kabinetten Balkende I en Balkenende II. Daarin was Rutte verantwoordelijk voor de wetten rond de bijstand en uitkeringen. “Er wordt verondersteld dat dat een moment is waardoor de overheid wegen ging bewandelen waardoor mensen ontzettend in de knel zijn gekomen”, vertelt De Winther.

Het kan voor Rutte ingewikkeld zijn om alle vragen te beantwoorden, aangezien hij de afgelopen jaren – ook als premier – enorm veel kennis heeft opgedaan. “Hij moet een scheiding in zijn hoofd maken van wat hij nu weet en wat hij wist van toen hij staatssecretaris was.”

Politieke gevolgen

De rol die Rutte speelde als premier blijft niet volledig buiten schot. “Zij gaan hem later echt horen wat hij als minister-president heeft gedaan of nagelaten. Mensen zijn ervan overtuigd dat hij meer had moeten doen toen de alarmsignalen klonken, ook al was hij als bewindspersoon niet meer direct verantwoordelijk voor Sociale Zaken.”

Ondanks dat de focus ligt op waarheidsvinding, is het volgens De Winther nog altijd mogelijk dat er politieke consequenties volgen. De vraag is wie de dan verantwoordelijkheid moet dragen, aangezien die niet ligt bij een persoon maar bij de functie. “Als iemand anders de functie bekleedt is die verantwoordelijk voor wat in het verleden bij zijn voorgangers is misgegaan”, legt de politiek commentator uit.

Verkiezingen

In de wandelgangen hoorde De Winther dat de enquêtecommissie mogelijk gepolitiseerd te werk gaat. Want “er komen verkiezingen aan”, zegt hij. “Achter de schermen hoor je hier verhalen over. Dat mensen die gehoord zijn het idee hadden dat sommige leden van de commissie er heel erg uitgesproken in zaten.”

De commissieleden zouden te meer werk gaan “vanuit een politieke achtergrond” en minder vanuit waarheidsvinding. “We zullen zien of dat voor de schermen ook gaat gebeuren.”

Lees ook:

Toeslagengedupeerde in verhoor: fiscus kende geen genade

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Aan hogere zorgpremie komt voorlopig geen einde: ‘Zorg zal geleidelijk duurder worden’

In de Prinsjesdagplannen was al te zien dat de zorgpremie omhoog zou gaan, maar nu is dat ook werkelijkheid geworden. Verzekeraar DSW kondigt als eerste…

Lees meer

Diamanten worden op grote schaal vervalst: ‘Zelfs minuscule inscripties worden nagemaakt’

Diamanten die op het eerste gezicht waardevol lijken, kunnen in werkelijkheid bewerkt zijn om hun waarde te verhogen. Deze zogenaamde ‘sjoemeldiamanten’ zijn vol in de…

Lees meer

Investeringen van dit kabinet om concurrerend te blijven zijn als ‘happen in een suikerspin’

Het huidige kabinet wil fors investeren in de regio; van treinverbindingen tot aan het aantrekken van personeel. Maar in de miljoenennota is daar maar weinig…

Lees meer

Goede verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

De regio Twente wil groeien en om de regio die groei door te laten maken, zijn goede verbindingen met de rest van het land én…

Lees meer

Vakbond wil dat Feyenoord kijkt naar veiligheid horecapersoneel

Feyenoord moet goed kijken naar hoe horecamedewerkers in de toekomst bij supportersgeweld zo snel mogelijk weg kunnen komen. Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca,…

Lees meer

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer