Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Installateur: ‘Particuliere kant van zonnepanelenmarkt bijna dood vanwege onduidelijkheid’

Peter Visser

Woningbezitters schaffen steeds minder vaak zonnepanelen aan, ziet installateur van zonnepanelen Bart Doornbos. "De particuliere kant van de markt is bijna dood. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op een warm dak legt Doornbos met zijn werknemers nieuwe zonnepanelen op het dak van een woning. "De uitvoering van de werkzaamheden is behoorlijk zwaar door het mooie weer. Je voelt het: op dit dak wordt het bloed- en bloedheet. Dat betekent dat we allerlei voorzorgsmaatregelen moeten nemen voor de jongens die het werk op het dak moeten doen. Er is extra water en we beginnen vroeg in de ochtend.

Maar terwijl Doornbos een slok van zijn water neemt, neemt de vraag naar zijn panelen af. Vanwege het plan van het demissionaire kabinet om de salderingsregeling tot 2031 af te bouwen, lijkt het financieel gezien voor huizenbezitters steeds minder aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren. Het terugverdienen van zonnepanelen duurt waarschijnlijk langer.

"Er is op dit moment veel gesteggel over het prioriteit geven aan verduurzaming en daar maak ik mij zorgen over. Op dit moment is het onhelder wat er gaat gebeuren en zowel particulieren als bedrijven hebben behoefte aan duidelijkheid", zegt Doornbos. "Ik zou ook geen 10.000 euro in zonnepanelen investeren op het moment dat ik niet wist of ik ze binnen twee jaar of twintig jaar kan terugverdienen."

Terugleveren

Bovendien zijn er problemen met het terugleveren van stroom aan het energienet. Op zonnige momenten is het aanbod van elektriciteit soms zo groot dat de prijzen hard dalen, waardoor energiebedrijven hun vergoeding voor elektriciteit die ze terugleveren aan het net sterk hebben verlaagd.

Energieleverancier Vandebron besloot onlangs zonnepanelenbezitters maandelijks 10 tot 20 euro te laten betalen voor alle kosten die het bedrijf maakt voor de teruglevering van zonnestroom. Toch heeft GroenLinks-PvdA in het verkiezingsprogramma opgenomen dat er moet worden gewacht met het afbouwen van de salderingsregeling, tot ook Nederlanders met lage of middeninkomens kunnen profiteren van zonnepanelen.

'Balans vinden'

"Je ziet het vaker gebeuren, zeker met subsidieregelingen die richting de energietransitie gaan. Zaken lijken aan het begin van een traject een heel goed idee, maar op het moment dat iets populair wordt, gaan zoveel mensen het gebruiken dat je je moet verhouden tot een nieuwe werkelijkheid", reageert politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther.

"We hebben het ook gezien met hybride auto's. Toen ze fiscaal werden gestimuleerd, werden ze veel gekocht en raakte de schatkist leeg. In Den Haag moeten ze altijd een balans vinden tussen verleiden en stimuleren en het een beetje betaalbaar houden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau