Omwonenden roepen Chemours op: stoppen, opruimen en rekenschap geven
Tijdens het tweede deel van de hoorzitting over Chemours door de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft een inwoonster van Dordrecht in een emotioneel betoog een oproep gedaan. "Stoppen, opruimen en rekenschap geven", zei de vrouw, doelend op de chemische fabriek in Dordrecht die jarenlang schadelijke en gevaarlijke PFAS-stoffen heeft uitgestoten. "Chemours wil alleen maar vooruitkijken. Wie zou dat niet willen als je je buren hebt vergiftigd?"
In het provinciehuis in Den Haag vond woensdag een vervolg plaats op de ruim drie uur durende hoorzitting van afgelopen vrijdag in het stadhuis van Dordrecht. Toen kwamen naast omwonenden van de fabriek ook wethouders van de vier betrokken gemeentes, vertegenwoordigers van de GGD en de toezichthoudende milieudienst DCMR en de leiding van Chemours zelf aan het woord. Vanwege het grote aantal mensen dat zich had aangemeld om in te spreken, werd de hoorzitting vijf dagen later vervolgd.
PFAS in borstvoeding
Naast vertegenwoordigers van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Extinction Rebellion Drechtsteden en een natuurspeeltuin uit Sliedrecht was er ook ruimte voor persoonlijke verhalen van inwoners van Dordrecht. Zo vertelde een vrouw dat ze haar vier kinderen borstvoeding had gegeven en later hoorde dat daar mogelijk verhoogde PFAS-concentraties in hebben gezeten. "We kunnen allemaal leven zonder een teflonpan", zo doelde ze op een product van Chemours. "Maar zonder schoon voedsel en water kan niemand. Ik wil dat dit stopt en dat ze al die zooi gaan opruimen."
Directeur Alex Ouwehand van de Natuur- en Milieufederatie riep de provincie als vergunningverlener op om voortaan het voorzorgsbeginsel toe te passen. Dat betekent alleen vergunningen afgeven voor stoffen waarvan duidelijk is dat die geen schadelijke gezondheidseffecten hebben. "Het wordt tijd dat Provinciale Staten het beleid kritisch tegen het licht houdt op basis van alle ervaringen met PFAS-stoffen. Het beleid is nu slap en niet opgewassen tegen de praktijk van de dag."
Ouwehand pleitte ook voor meer kennis en mankracht bij DCMR, de organisatie die in Zuid-Holland over vergunningverlening, toezicht en handhaving gaat. "Zodat ze niet alleen afhankelijk zijn van bedrijfsinformatie en zodat ze zich ook juridisch kunnen wapenen als Chemours direct met vijf, zes advocaten op de proppen komt."
De Zuid-Hollandse Statenleden gaan woensdagmiddag met elkaar in debat over Chemours en de PFAS-problematiek.