main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 september 2023 — 10:09

Mobiliteitsalliantie doet oproep aan politiek: ‘Laat de accijnsverhoging niet doorgaan’

Het demissionaire kabinet heeft als doelstelling om in januari de tijdelijke accijnsverlaging op benzine terug te draaien. Dit zou betekenen dat de kosten met ongeveer 20 eurocent per liter stijgen. Voorzitter van de Mobiliteitsalliantie en tevens ANWB-directeur Marga de Jager roept de politiek op dit niet te doen. “Veel mensen zijn afhankelijk van hun auto om op hun werk te komen”, zegt ze bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De kosten voor een liter benzine is de laatste tijd flink omhoog gegaan vanwege de hoge olieprijzen. Op dit moment staat de adviesprijs op de teller aan de pomp al op 2,259 euro per liter. “Wij vinden het echt verschrikkelijk dat dat plan er ligt en wij doen er alles aan om duidelijk te maken dat die twintig cent voor veel mensen de druppel is als je kijkt naar de koopkracht”, zegt De Jager.

Armoede neemt toe

BBB-leider Caroline van der Plas, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, sluit zich aan bij het tegengaan van de verhogingen. “Ik heb werkgevers gesproken waarvan de werknemers het nu al niet meer kunnen betalen om in hun auto te zitten”, zegt ze.

Van der Plas denkt dat bedrijven de hogere benzinekosten zullen doorberekenen in hun prijzen aan de consument. “We moeten op een gegeven moment ook zeggen: wat kan een land nog dragen?”

De voorzitter van de Mobiliteitsalliantie roept het demissionaire kabinet op om de verhoging van de benzineprijzen in januari tegen te houden. “Mensen zeggen dat niemand hun auto laat staan, ook al wordt die duurder, maar dat betekent wel dat andere dingen onder druk komen te staan”, zegt De Jager.

Ze vreest voor een toename van de armoede in ons land. “Ik denk dat deze maatregel ervoor zorgt dat nog meer mensen in de problemen komen. Door dit tegen te gaan kun je dat voorkomen.”

Tanken over de grens

De Jager vindt dat we niet alleen naar Nederland moeten kijken. “Het is wellicht een onbedoeld effect dat heel veel mensen straks over de grens tanken waar het gemiddeld veertig cent per liter goedkoper is. Dus je krijgt onnodig veel kilometers naar Duitsland toe.”

Volgens van der Plas zijn ook ondernemers in de grensregio’s hiervan de dupe. “Mensen die over de grens benzine tanken gaan daar ook hun boodschappen doen.”

Lees ook:

Dure benzine ‘rampzalig’ voor pomphouder en winkelier grensstreek

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer