main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 september 2023 — 13:13

Caroline van der Plas worstelt met plannen Extinction Rebellion: ‘Demonstratierecht wel belangrijk’

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen aankomende zaterdag voor de achtste keer de A12 in Den Haag blokkeren en vanaf dan iedere dag. BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas vindt het een ingewikkelde kwestie. “Als het iedere dag is, wordt het wel een beetje veel.”

Trouw schrijft dat bestuurders door het hele land worstelen met de aanpak. Bij de laatste blokkade in Den Haag bracht de politie activisten die werden gearresteerd naar de rand van de stad om ze vervolgens weer vrij te laten. Dit omdat de politie niet genoeg mogelijkheden heeft om met al die arrestanten iets te doen. De gemeente moet nu weer voor de zoveelste keer bedenken hoe ze dit verboden protest tegen kunnen houden en hoe ze overlast voor automobilisten kunnen voorkomen.

Mobiliteitsalliantie-voorvrouw en ANWB-directeur Marga de Jager vertelt dat ze bestuurders zo ‘goed mogelijk proberen te informeren’ over de situatie op de weg, ook bij zulke acties. “Ik heb ook vaak die oproep aan boeren gedaan”, zegt Van der Plas. “Hou gewoon een deel van de weg open, want je hebt mensen die ergens naartoe moeten. En ook de hulpverlening komt gewoon in gevaar.”

Demonstratierecht

Van der Plas vertelt verder dat ze het demonstratierecht belangrijk vindt, maar dat ze er erg mee worstelt. “Ik vind het demonstratierecht belangrijk. Mensen moeten wel kunnen demonstreren. En je kunt ook goede afspraken maken met de gemeente, politie en hulpverleners. Maar daar zet je het belang van bijvoorbeeld automobilisten tegenover. Als je dit elke dag gaat doen en de mobiliteit en de hulpverlening komt in gevaar, dan moet je maatregelen nemen.”

Lees ook: 

Caroline van der Plas blijft het gezicht van BBB en maakt geen ruk naar rechts: ‘Die mensen komen naar ons toe’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer