main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 31 augustus 2023 — 13:05

Oud-minister van Financiën Onno Ruding kritisch op ‘kortzichtige politici’ die mensen beloven dat zij erop vooruitgaan

Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding zijn het de “kortzichtige politici” die beloven dat iedereen erop vooruitgaat. Ruding vindt dat de politieke partijen die dat doen, iets beloven waarvan nog niet vaststaat dat zij het kunnen waarmaken. “Dat moet je niet doen”, zegt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1. 

Met verkiezingen in het vooruitzicht beloven partijen in hun campagnes vaak dat zij de financiële zorgen van huishoudens zullen aanpakken en beloven zij verbetering. “Ze proberen altijd een gunstig beeld te creëren”, vertelt Ruding. “Maar dit kun je nooit van te voren precies zeggen. Er zullen altijd mensen zijn die erop achteruitgaan.”

Armoedebestrijding

Ruding steunt de armoedebestrijding van het demissionaire kabinet, dat hiervoor 2 miljard euro heeft uitgetrokken. “Ik begrijp heel goed dat het verantwoord is om een middelgroot bedrag uit te trekken voor de koopkrachtreparatie voor de laagste inkomens. Daar geef ik mijn steun aan.”

De CDA-prominent plaatst een kanttekening: “De precieze invulling is nog niet duidelijk en daar heb ik aarzeling over als die gepaard gaat met belastingverhogingen.”

Luister hieronder naar de podcast

Kritiek op kabinet

“Ik maak mij grote zorgen over de begrotingssituatie voor de lange termijn”, gaat de voormalig bewindsman verder. “Die is niet goed en daar is dit demissionaire kabinet schuldig aan.”

Ruding vindt dat het kabinet “onverantwoord grote uitgaven” heeft gedaan. Als voorbeeld noemt de voormalig minister van Financiën de “struisvogelpolitiek op het punt van rente en dat je ervan uitgaat dat de rente vele jaren lang nul blijft”. Dat terwijl de overheid nog een flinke staatsschuld moet wegwerken.

Tekst gaat verder onder tweet

Daarnaast noemt CDA-coryfee het steunen van “nobele doelen” zoals het klimaat “een sprong in het duister”, aangezien “niet goed is gedefinieerd waar je het geld aan wilt besteden”. Op dat punt loopt het nu vast, omdat het kabinet demissionair is. “Dat geeft grote onzekerheid en is een groot probleem voor Jetten (demissionair minister van Klimaat en Energie, red.), maar dat hebben ze zelf gecreëerd in dit regeerakkoord.”

Ruding is nog niet klaar met zijn kritiek. Hij vindt het namelijk “budgettair niet verantwoord” als het kabinet doorgaat met de huidige stikstof- en klimaatfondsen. “Ik heb altijd aarzeling gehad bij het enorme bedrag voor die fondsen.”

Lees ook:

Kabinet akkoord over begroting, pakket volgens Kaag ‘evenwichtig’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer