main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair minister Sigrid Kaag bij het ministerie van Financiën na afloop van een overleg over de begroting.
Goedemorgen Nederland - 31 augustus 2023 — 09:37

Kabinet akkoord over begroting, pakket volgens Kaag ‘evenwichtig’

In het kabinet is overeenstemming over de begroting van volgend jaar. Volgens demissionair financiënminister Sigrid Kaag is er sprake van een “evenwichtig pakket”. Verder zegt ze niets over de details van het pakket. Die worden bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Wel zegt ze dat de begroting gedekt is. Of iedereen voor wie nu armoede dreigt opgelucht adem kan halen, kan ze niet zeggen. “Ik kan niet in de portemonnee van eenieder kijken.” Wel heeft het kabinet “met oog” voor de lagere inkomens de begroting gemaakt.

Donderdag wordt de begroting voorgelegd aan de rest van de ministerraad voor akkoord. Na Prinsjesdag debatteert de Tweede Kamer erover en die kan dan ook aanpassingen doen. Dat moet dan wel volgens de regels: aanpassingen moeten financieel gedekt zijn. Kaag heeft vaker benadrukt dat de tijd van ‘gratis geld’ en vanzelfsprekende compensaties voorbij is.

Eerder woensdag lekte al uit dat in totaal 2 miljard naar een betere koopkracht voor de lagere en middeninkomens gaat. Dat wordt onder meer betaald door de lasten voor bedrijven en de hoogste inkomens te verhogen, zei een bron eerder. Wel zou er nog een gat zijn van 300 miljoen euro. Of dat gat gedicht wordt met belastingen of bezuinigingen, wilde Kaag niet zeggen.

Van het geld worden onder meer de huurtoeslag en kindgebonden budget verhoogd. Ook worden mensen minder snel gekort op de bijstand.

Volgens Kaag is het akkoord tot stand gekomen in “goede sfeer”. Binnen het kabinet was politieke spanning of er bezuinigd zou worden, of dat de lasten voor bedrijven en de rijken omhoog zouden gaan. Vooral de VVD wilde niet dat grote bedrijven zouden opdraaien voor de kosten, zei demissionair economieminister Micky Adriaansens eerder. Kaag zegt nu alleen dat ieder politiek smaldeel van het kabinet “kleur” heeft gegeven aan de begroting.

Omdat het kabinet is gevallen, komt er weinig nieuw beleid. Van demissionaire kabinetten wordt verwacht dat ze terughoudend zijn met grote uitgaven. Toch komt er geld voor armoedebestrijding: het Centraal Planbureau waarschuwde voor fors toenemende armoede als het kabinet niet zou ingrijpen. Verschillende armoederegelingen zouden eind dit jaar aflopen zonder actie van het kabinet.

Lees ook:

Kabinet kampt met groot gat in begroting: ‘Ik denk dat ze eruit komen’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer