Wetenschappelijke Klimaatraad tegen Kamer: sneller naar klimaatneutraliteit
De Nederlandse overheid moet de ambities in het klimaatbeleid opschroeven en sneller klimaatneutaal worden, vindt de Wetenschappelijke Klimaatraad. Dit nieuwe adviesorgaan waarschuwt in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer dat “klimaatbeleid geen uitstel duldt”, ook niet nu het kabinet demissionair is. Volgen de raad is de wetenschap helder en zou al in 2040 het gros van de broeikasgasuitstoot ten einde moeten zijn.
In lijn met de Europese Wetenschappelijke Klimaatraad adviseert nu ook de Nederlandse raad alles in het werk te stellen om in 2040 uit te komen op 90 à 95 procent minder uitstoot dan in 1990. “Dit is rechtvaardig gelet op historische uitstoot en economische mogelijkheden van Nederland”, vinden de adviseurs. Ze gaan hun ideeën uitwerken in een advies dat eind dit jaar verschijnt.
Volgens de raad is er geen tijd te verliezen. “De wereld is de afgelopen jaren steeds vaker geconfronteerd met weersextremen: hittegolven, droogte, hevige neerslag en overstromingen, met menselijk leed en enorme schade tot gevolg. Ook Nederland heeft dat ondervonden”, staat in de brief. Experts schrijven die extremen “steeds vaker en met toenemende zekerheid toe aan de opwarming van de aarde, veroorzaakt door menselijk handelen”.
De raad staat ook stil bij de successen tot nog toe: Nederland wist zijn uitstoot al zo’n 30 procent te verlagen en door wereldwijde maatregelen is het doemscenario van misschien wel 4,8 graden opwarming in het jaar 2100 verlaagd naar een verwachte opwarming van 2,2 tot 3,5 graden. Nog altijd te veel, maar goed beleid kan het verder omlaag brengen, maakt de raad duidelijk.
Gemakkelijk is het niet: “Er zijn maatregelen nodig die de maatschappij fundamenteel gaan veranderen. Dit kost veel maar het levert ook veel op, onder meer door het voorkomen van economische schade en door positief effect op de volksgezondheid en voor biodiversiteit”, klinkt het.
‘Verandering van het systeem nodig’
Alleen technologie is nog niet genoeg om de doelen te halen, denkt de raad. Die benadrukt dat “een verandering van het systeem” nodig is. Zowel op het gebied van energieopwekking, als op het gebied van grondstoffen, landbouw en voedsel. “Om te zorgen voor een leefbare aarde moet het huidige klimaatbeleid uitgebreid en versterkt worden. We moeten voorkomen dat de klimaatdoelen buiten bereik raken en de kosten en risico’s voor de maatschappij fors gaan oplopen.”
Lees ook:
Von der Leyen draagt Hoekstra voor als Eurocommissaris Klimaat
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: is vintage nog een koopje?
Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?
Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.
Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman
- Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
- Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
- NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
- Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump
Luister nu de aflevering terug als podcast!
De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…
Lees meerHet komt steeds vaker voor: boeren die worden benaderd door criminelen om mee te werken aan hun praktijken. Denk hierbij aan de verhuur van een…
Lees meerKlompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…
Lees meerSchrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…
Lees meerHet kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…
Lees meerEen groeiend aantal PvdA-prominenten spreken zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…
Lees meerDefensieminister Ruben Brekelmans (VVD) vindt het onacceptabel dat VN-posities in Zuid-Libanon worden beschoten. Deze week raakten in Zuid-Libanon vijf blauwhelmen van de VN-vredesmissie Unifil gewond…
Lees meerNederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar…
Lees meerSinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht…
Lees meerZestigduizend bezoekers reizen dit weekend af naar Military Boekelo in Enschede, één van de grootste paardensportevenementen van Europa waar bovendien veel zaken worden gedaan. “Het…
Lees meerGeen regio in Nederland heeft zo vaak de noodklok geluid in Den Haag de afgelopen maanden als Twente. De regio ziet talent vertrekken omdat grote…
Lees meerIn verschillende winkels in het noorden van Limburg is het fleswater uitverkocht. Een ANP-verslaggever in Horst aan de Maas, een gemeente niet ver van Venlo,…
Lees meerVia Giro555 is al meer dan 1,1 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. De actie werd donderdag bekendgemaakt. Het geld…
Lees meerAls de wolken wijken, is de komende weken mogelijk een komeet tussen de sterren te zien. Die komeet, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), vliegt langs de aarde….
Lees meerVoor veel mensen is het de grootste nachtmerrie: een inbreker die in je huis rondsluipt terwijl je in bed ligt. “In films zie je mensen…
Lees meer