main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Goedemorgen Nederland - 29 augustus 2023 — 10:43

Bijna helft slachtoffer doet geen aangifte na misdrijf: weinig vertrouwen in pakken dader

Bijna de helft van de slachtoffers van een misdrijf, vier op de tien, doet geen aangifte daarvan bij de politie. Wie wel de stap naar de politie zet krijgt vaak weinig meer te horen over zijn of haar zaak. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag

EenVandaag deed onderzoek naar mensen die de afgelopen twee jaar slachtoffer waren van een misdrijf. Het gaat hierin niet alleen om kleinere misdrijven zoals fietsendiefstal, maar ook om zware geweldsdelicten, WhatsApp-fraude of misbruik. Een kleine meerderheid (51 procent) deed aangifte bij de politie, terwijl 42 procent besloot het erbij te laten zitten.

Weinig vertrouwen en geringe pakkans

Bijna de helft (48 procent) geeft aan geen vertrouwen te hebben in het Nederlandse politieapparaat. Een van de ondervraagden legt uit dat het geringe vertrouwen te maken heeft personeelstekorten en enorme hoeveelheid aan papierwerk bij de politie.

Een andere reden dat een slachtoffer van een misdrijf geen aangifte doet bij de politie, is omdat het gevoel heerst dat de dader toch niet wordt gepakt. Nog geen vijfde (16 procent) heeft vertrouwen dat de politie de dader pakt als zij opnieuw slachtoffer worden van een misdrijf. Daarnaast geeft een op de vijf slachtoffers aan zij de straf die de dader opgelegd krijgt gepast vindt.

Bij de mensen die wel naar het politiebureau stappen heerst er onvrede over hoe er met hun zaak wordt omgegaan. Bijna de helft (41 procent) hoorde na aangifte niks meer van de politie. Dit gold ook voor mensen die met een zwaarder misdrijf te maken kregen. Daar kreeg 40 procent geen respons meer van de politie.

Lees ook:

Politie maakt zich zorgen over sextortion: bedreigingen worden steeds erger

 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer