main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Goedemorgen Nederland - 23 augustus 2023 — 10:00

Meerderheid vakantiegangers gaat naar buitenland op vakantie wegens slecht weer in Nederland

Door een regenachtige en bewolkte zomer zijn Nederlanders geneigd hun vakantie volgend jaar vaker in het buitenland door te brengen. Een ruime meerderheid (56 procent) geeft aan de vakantie buiten de landsgrenzen te vieren. Dat blijkt uit een enquête van het AD, uitgevoerd door Panel Inzicht. 

Een strakblauwe lucht met een stralende zon was deze zomer in Nederland geen regelmaat. Sterker nog: het was bijna een en al regen. Volgens het KNMI was de zomer 2023 bijna anderhalf keer zo nat als de zomer van vorig jaar. Het regende al zo’n 61 uur. Dat is 21 uur meer dan in 2022.

Vakantie in buitenland

Een groot deel van de ondervraagden vreest dat volgend jaar opnieuw een natte zomer wordt. Om die reden geeft maar liefst 56 procent aan te kiezen voor een reis naar het buitenland. Een kwart wacht de weersomstandigheden af en overwegen later een vakantie te boeken. 20 procent is niet van plan Nederland te verlaten en zegt zich volgend jaar beter voor te bereiden op een regenachtige zomer.

Vakantiegangers zullen mogelijk hun bekende vakantieoord in Italië, Griekenland of Spanje inruilen voor een andere bestemming. Vooral vanwege de bosbranden, extreme hitte, overstromingen en hevige hagelbuien. Van de ondervraagden geeft 58 procent aan rekening te houden met het weer als zij hun vakantie boeken. Van die groep zegt 45 procent een nieuwe bestemming te overwegen waar het veiliger is. Om diezelfde reden overweegt een kwart zelfs om in Nederland te verblijven.

Kamperen in Nederland

Gezien de uitkomsten van de enquête verwacht toerisme-expert Goof Lukken dat Nederlandse campings het volgende zomer zwaar gaan krijgen, laat hij weten aan het AD. “Als de vraag verschuift, waar het in dit onderzoek op lijkt, moeten ze goed nadenken of ze nog wel de prijs kunnen vragen die ze willen.”

Voor de campingliefhebber is dat mogelijk goed nieuws. Als de vraag daalt, zullen de prijzen op de camping ook dalen. Dat maakt het voor de kampeerders aantrekkelijk om lang te wachten met boeken.

Auto of vliegtuig

Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid (54 procent) liever de auto pakt dan het vliegtuig. Dat heeft verschillende redenen. Een deel (30 procent) vindt vliegen te duur, terwijl een derde aangeeft vliegen niet praktisch te vinden vanwege de korte afstand naar de vakantiebestemming. Daarnaast speelt het milieu ook een rol in de keuze van mensen (25 procent) om niet het vliegtuig te pakken.

Lees ook:

Vakantiegangers opgelet: risico op legionella bij thuiskomst

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer