main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Stand van Nederland - 21 augustus 2023 — 10:58

Ondernemersorganisaties vragen kabinet om minder regeldruk mkb’ers

Ondernemersorganisaties willen een stevige aanpak van het volgend kabinet om de aanzwellende regeldruk voor ondernemers in te dammen. Keiharde, afrekenbare reductiedoelstellingen zijn daarbij noodzakelijk, zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en andere brancheorganisaties. Er komen volgens de organisaties alleen maar regels bij, ook vanuit Brussel, maar er gaat zelden iets af.

De ondernemersorganisaties reageren daarmee op de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Die laat zien dat bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar is voor ondernemers en dat in toenemende mate extern advies nodig is om überhaupt aan regelgeving te kunnen voldoen. Dat drijft de toch al gigantische kosten van regeldruk op tot onaanvaardbare proporties, waarschuwen ze.

Verstikkende regels

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk maakte in mei bekend dat de regeldrukkosten alleen al in 2022 met ruim 400 miljoen euro zijn gestegen, terwijl er nog geen 12 miljoen euro is afgegaan. Onder het kabinet-Rutte III ging het in totaal om een toename van minstens 5 miljard euro.

Last van verstikkende regels is volgens de organisaties nog steeds een van de vaakst gehoorde klachten van ondernemers. Hier ligt dan ook een grote uitdaging voor een volgend kabinet. Met alle transities die gaande zijn en de investeringen die dat vraagt, hebben ondernemers volgens de belangenorganisaties lucht nodig. “Verminderen van de regeldruk, onder andere door meer uitzonderingen voor het mkb en het schrappen van onwerkbare regels, is een van de makkelijkste en goedkoopste dingen die een nieuw kabinet kan doen om hen wat meer ruimte te geven.”

De Europese Commissie heeft inmiddels een harde reductiedoelstelling om 25 procent van haar rapportageverplichtingen te schrappen. In Nederland is volgens de organisaties zelfs meer nodig. Ook moet in Nederland, net als in Brussel, veel vaker worden overwogen om kleine bedrijven uit te zonderen van nieuwe en bestaande wetgeving.

Volgens de organisaties is de regeldruk het grootst in het sociale domein van het werkgeverschap. Het gaat dan onder meer om de loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte, de transitievergoeding en de vele arboregels. Een positief punt is volgens de organisaties wel dat de huidige regeldrukaanpak van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al veel steviger is dan onder de twee vorige kabinetten.

Lees ook:

Toename financiële problemen bij mkb-bedrijven

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer