main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 18 augustus 2023 — 20:44

Pas op: slimme deurbel prooi voor hackende criminelen

Steeds vaker hangen ze naast de voordeur: deurbellen met een videocamera. Maar hoe veilig zijn die ‘slimme bellen’ eigenlijk? Experts waarschuwen in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1: de slimme deurbellen zijn een makkelijke prooi voor criminelen, die bijvoorbeeld willen weten wanneer jij thuis bent. 

Luister de podcast:

In Nederland hangen tienduizenden slimme deurbellen aan de voorgevel. De politie maakt steeds vaker gebruik van de beelden om inbrekers en andere criminelen op te sporen, maar er is ook een keerzijde, zeggen de experts. Zij waarschuwen vooral voor slimme deurbellen van Chinese makelij. Die zouden onveilig zijn omdat Chinese producenten hun product zo goedkoop mogelijk willen aanbieden en daarom geen geld willen investeren in de IT-veiligheid.

“Criminelen kunnen allerlei dingen doen met jouw gehackte slimme deurbel”, zegt ethisch hacker Sijmen Ruwhof. Zo kunnen ze meekijken met wat jij aan het doen bent. “Dat is vaak niet zo interessant, maar criminelen kunnen ook zien wie jouw huis in- en uitgaat. Ze kunnen zo ook zien of er iemand thuis is”, waarschuwt hij.

Botnet

Veel vaker maken criminelen op een andere manier gebruik van de slimme deurbel. Ruwhof: “Ze worden gehackt en onderdeel van een groot computernetwerk, een zogenaamd botnet, samen met allerlei andere gehackte apparaten. Dat botnet wordt ingezet om andere aanvallen op internet uit te voeren.”

Dat wordt een DDos-aanval genoemd. Daarbij worden verschillende apparaten ingezet om tegelijkertijd één website te bezoeken. Die website kan al het verkeer niet aan en wordt onbereikbaar, zegt Ruwhof. “Duizenden gehackte deurbellen, slimme camera’s en harde schijven” worden volgens de hacker op die manier ingezet. Ook bijvoorbeeld robotstofzuigers en babyfoons worden daarvoor gebruikt.

Volgens experts is het dan ook belangrijk om je slimme apparaten goed te beveiligen. Kies een goed wachtwoord en maak gebruik van tweestapsverificatie, adviseren zij. Daarbij moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar krijg je bij een aanmeldpoging bijvoorbeeld ook een sms’je met een aanmeldcode.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer