main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 18 augustus 2023 — 20:44

Pas op: slimme deurbel prooi voor hackende criminelen

Steeds vaker hangen ze naast de voordeur: deurbellen met een videocamera. Maar hoe veilig zijn die ‘slimme bellen’ eigenlijk? Experts waarschuwen in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1: de slimme deurbellen zijn een makkelijke prooi voor criminelen, die bijvoorbeeld willen weten wanneer jij thuis bent. 

Luister de podcast:

In Nederland hangen tienduizenden slimme deurbellen aan de voorgevel. De politie maakt steeds vaker gebruik van de beelden om inbrekers en andere criminelen op te sporen, maar er is ook een keerzijde, zeggen de experts. Zij waarschuwen vooral voor slimme deurbellen van Chinese makelij. Die zouden onveilig zijn omdat Chinese producenten hun product zo goedkoop mogelijk willen aanbieden en daarom geen geld willen investeren in de IT-veiligheid.

“Criminelen kunnen allerlei dingen doen met jouw gehackte slimme deurbel”, zegt ethisch hacker Sijmen Ruwhof. Zo kunnen ze meekijken met wat jij aan het doen bent. “Dat is vaak niet zo interessant, maar criminelen kunnen ook zien wie jouw huis in- en uitgaat. Ze kunnen zo ook zien of er iemand thuis is”, waarschuwt hij.

Botnet

Veel vaker maken criminelen op een andere manier gebruik van de slimme deurbel. Ruwhof: “Ze worden gehackt en onderdeel van een groot computernetwerk, een zogenaamd botnet, samen met allerlei andere gehackte apparaten. Dat botnet wordt ingezet om andere aanvallen op internet uit te voeren.”

Dat wordt een DDos-aanval genoemd. Daarbij worden verschillende apparaten ingezet om tegelijkertijd één website te bezoeken. Die website kan al het verkeer niet aan en wordt onbereikbaar, zegt Ruwhof. “Duizenden gehackte deurbellen, slimme camera’s en harde schijven” worden volgens de hacker op die manier ingezet. Ook bijvoorbeeld robotstofzuigers en babyfoons worden daarvoor gebruikt.

Volgens experts is het dan ook belangrijk om je slimme apparaten goed te beveiligen. Kies een goed wachtwoord en maak gebruik van tweestapsverificatie, adviseren zij. Daarbij moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar krijg je bij een aanmeldpoging bijvoorbeeld ook een sms’je met een aanmeldcode.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer