main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 augustus 2023 — 20:54

Kansloze jongeren krijgen een toekomst: ‘Er komt een soort zelfvertrouwen naar boven’

Elizabeth Alblas en haar dochters Marloes en Suzanne helpen kansarme jongeren in Rotterdam aan een baan en perspectief als fietsenmaker. Samen met de gemeente zijn ze drie jaar terug een project begonnen in de Afrikaanderwijk om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. Elizabeth: “Als ze naar huis gaan, dan zeg ik ook: je bent er morgen, want je bent hier nódig. Dat horen ze niet vaak.”

De familie Albas runt een fietsenmakerij in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Marloes vertelt bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1 dat ze al een tijdje bezig waren met de jeugd. Ze repareren vooral scooters en fietsen. “Heel veel jongens vinden dat ook leuk en het is eigenlijk een beetje op ons pad gekomen, doordat iemand die bij ons werkte zei: joh, misschien is dat leuk om daar aan mee te doen”, zegt ze.

‘Je bent hier nódig’

Marloes legt uit dat de jongeren die bij hen in de werkplaats aan de slag gaan allerlei achtergronden kunnen hebben. Vaak hebben ze hun school niet afgemaakt, komen ze uit een lastige thuissituatie of hebben ze bijvoorbeeld een strafblad. “In heel Rotterdam zijn er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die een soort van gereïntegreerd moeten worden”, zegt ze. Het is een arbeidsintensief traject om die jongeren te begeleiden, maar “als iemand het écht wil, dan kun je daar je tijd in steken en hoop je daar iets voor terug te krijgen, want het is over en weer.”

Moeder Elizabeth benadrukt ook dat het soms een grote uitdaging kan zijn. “Je investeert in iemand en je weet niet wat er uit gaat komen. Maar je weet wel een ding: dat ie wat wil. Dat is de belangrijkste factor.”

Elizabeth vindt het vooral belangrijk dat de jongeren zich weer gezien voelen en dat ze weten dat ze er ook toe mogen doen. “Als ze naar huis gaan, dan zeg ik ook: je bent er morgen, want je bent hier nódig. Dat horen ze niet vaak”, vertelt ze.

Verharde maatschappij

Volgens dochter Marloes leven we in een maatschappij die heel hard is. “Het is heel makkelijk om tegen een ander te zeggen: wat is er mis met jou?” Zij pleit ervoor om er aan beide kanten blanco in te stappen, zonder vooroordelen. “Door mensen mee te laten doen, merk je dat er een soort zelfvertrouwen naar boven komt.”

Media-ondernemer en oud-hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs juicht het initiatief van de vrouwen alleen maar toe. “Dit is ook een voorbeeld van hoe het ook kan, zonder dat het door de overheid wordt geregisseerd. Zeker in deze tijd”, zegt hij. “Mensen die langs de kant staan, dat is niet nodig. Leer ze een vak en dat doen jullie.”

Lees ook:

Nieuw soort criminaliteit? ‘Jongeren worden online geronseld’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer