main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
8 augustus 2023 — 16:21

NS schrapt treinen in Flevoland: Rover boos

Reizigersorganisatie Rover roept Provinciale Staten van Flevoland en een aantal gemeenten in de provincie op om contact te zoeken met de NS over de dienstregeling voor 2024. Volgens Rover wil de NS volgend jaar “fors minder” treinen in Flevoland inzetten.

Rover meldt dat de NS vanwege de nasleep van de coronacrisis en personeelsgebrek koos voor het tijdelijk minder laten rijden van intercity’s tussen Lelystad Centrum en Schiphol in de daluren. Ook werden in het weekend sprinters tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders geschrapt. “Deze tijdelijke situatie dreigt nu langdurig te worden. Want terwijl op veel plekken in Nederland vanaf december de geschrapte treinen weer terugkeren, gaan er in Flevoland juist nog meer treinen verdwijnen.”

Volgens Rover is de NS van plan in de daluren, het weekend en op vrijdag nog maar twee keer per uur een sprinter te laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. De reizigersorganisatie stelt dat vooral reizigers van en naar Almere Buiten worden getroffen door de aanpassing van de dienstregeling. Dit station houdt buiten de spits nog slechts twee treinen per uur per reisrichting over, waar dit er voorheen zes per uur waren. Rover vreest dat reizigers afhaken als er minder treinen rijden en vraagt daarom om actie van de provincie en gemeenten richting NS.

Reisgedrag is veranderd

Een NS-woordvoerder bevestigt dat de dienstregeling gaat veranderen. Hij laat weten dat de NS met het aanbod inspeelt op het reisgedrag dat na de coronacrisis is veranderd. “Niet alleen zijn er 15 procent minder reizigers, veelal forensen. Ze reizen ook nog eens op andere dagen dan vroeger.”

De woordvoerder zegt dat de dienstregeling voor 2024 wordt voorgelegd aan het landelijk overleg van consumentenorganisaties in het ov, waar Rover ook in zit. “Ze mogen dan hun zienswijze daarop indienen. Pas na de zomer wordt het plan definitief. Uiteindelijk willen we een dienstregeling die voor de meeste reizigers gunstig uitpakt.”

Lees ook:

Provincies zijn bang voor stilstand: ‘Verklaar stikstof niet controversieel’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer