main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Studenten bij het pand van het in opspraak geraakte Amsterdamsch Studenten Corps.
2 augustus 2023 — 12:42

OM: vrouwonvriendelijke speeches Amsterdams corps niet strafbaar

De vrouwonvriendelijke uitspraken die vier mannelijke leden van het Amsterdamse corps vorig jaar zomer deden tijdens een lustrumdiner zijn niet strafbaar. De aangifte tegen hen is geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Ook de aangifte tegen het Amsterdams Studenten Corps (ASC) zelf is geseponeerd.

“Het OM begrijpt dat een aantal mensen zich door de opmerkingen gekwetst hebben gevoeld”, staat in een persverklaring. “Er zijn weliswaar fatsoensnormen overschreden, maar dat maakt het nog niet strafbaar.”

Seksistische toespraken

In juli vorig jaar werden bij een lustrumfeest seksistische toespraken gehouden, waarin vrouwen onder meer werden uitgemaakt voor “hoeren” en “sperma-emmers”. Beelden van de toespraken werden online verspreid en zorgden voor veel ophef. In december vorig jaar deed een vrouw aangifte wegens “aanzetten tot haat, discriminatie en/of geweld”. Zij werd bijgestaan door advocatenkantoor Prakken d’Oliveira en had geen banden met het corps of het studentenwezen.

Juridisch geen sprake van groepsbelediging

Het OM meldt nu dat er juridisch gezien geen sprake is van groepsbelediging, omdat groepsbelediging vanwege geslacht, in dit geval vrouwen, niet in het wetsartikel daarover staat. Ook oordeelt het OM dat er juridisch niet wordt aangezet tot haat, discriminatie of geweld.

Verenigingen krijgen geen geld meer

Onlangs maakten de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bekend dat het Amsterdamse studentencorps nog altijd geen geld krijgt. Na een reeks misstanden is de vergoeding voor de vereniging in 2021 gestopt, en die wordt ook komend collegejaar niet hervat. De scholen willen eerste meer verbeteringen zien voor er nieuwe afspraken worden gemaakt.

Burgemeester Femke Halsema dreigde laatst de sociëteit van het corps, het clubhuis, te sluiten als de onveilige situatie niet verandert. De maatregelen van het corps om zijn cultuur te veranderen zijn niet voldoende, zei de burgemeester.

Lees ook:

Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer