Opkomend fenomeen: kitesurfers halen drugs op vanaf zandbank
In de wereld van de drugssmokkel is een nieuw en opvallend fenomeen gaande: kitesurfers worden steeds vaker ingezet om ongezien vanaf het water drugs op te halen. Daar waarschuwen ondernemers, burgemeesters en politie voor, zegt Suus de Kovel van Platform Veilig Ondernemen in de regio Rotterdam bij Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “Het kan zijn dat er een gps-tracker aan de verdovende middelen zit. Dan kun je via je mobiel zien waar de tas met verdovende middelen ligt.”
Ondernemers, burgemeesters en politie slaan volgens onderzoek van RTL Nieuws alarm om de toenemende mate van drugscriminaliteit in kleinere jachthavens. Het gaat vooral om binnenhavens, die niet aan zee liggen, maar wel containers binnenhalen. Hoe beter de grote havens als Rotterdam en Vlissingen worden beveiligd, des te interessanter worden andere havens voor criminelen.
Koud gelegd op de zandbank
Een opkomend fenomeen vanuit die havens of het strand in de smokkel van drugs is de inzet van kitesurfers. De verdovende middelen worden ‘koud gelegd’ op een zandbank. “Als het dan rustig is op het strand bijvoorbeeld, gaat de kitesurfer het water op en neemt de rugtas met verdovende middelen mee. En niemand op het strand heeft door dat jij verdovende middelen uit het water hebt gehaald”, zegt de Kovel.
“Het kan zijn dat er een gps-tracker aan de verdovende middelen zit. Dan kun je via je mobiel zien waar de tas met verdovende middelen ligt”, legt de Kovel uit. “Ze gaan het water op, zoeken ‘m op en gaan letterlijk het water uit. Zo kan je je drugstransport voortzetten op het land.”
De politie volgt deze gang van zaken met interesse, zegt de Kovel. “Over het algemeen hebben ze een wetsuit aan en zijn ze lekker op het water bezig. Dan is het dus wel bijzonder dat er spullen op je rug zitten.”
Afwijkend gedrag in de haven
De kleinere havens en jachthavens hebben volgens de Kovel ook als voordeel dat je vrij anoniem kunt blijven. “Je kan vrij makkelijk met je schip aanmeren, je kan er vrij makkelijk gaan liggen. Als je geluk hebt is er een havenmeester die dingen in de gaten houdt, maar ook het herkennen van signalen is gewoon heel erg lastig”, zegt ze. De meeste mensen herkennen simpelweg die signalen niet.
Een voorbeeld van afwijkend gedrag is volgens de Kovel een schip waar vrij weinig activiteit op zichtbaar is, wanneer je dat wel zou verwachten. ‘Juist in de uren dat de normale gasten van de jachthaven het schip afgaan komen zij er bijvoorbeeld op. Dat is al een vreemd signaal. Er is ineens activiteit op tijdstippen die er normaal niet is.”
Zulke bootjes kunnen worden gebruikt om drugs de haven in te smokkelen vanaf het water, stelt de Kovel. “Je zou dus kunnen denken aan een klein bootje dat je gebruikt waarmee je vanaf een jachtschip de haven ingaat. Dan kun je denken aan kleine tassen met drugs die op het schip worden gelegd en dat die op die manier makkelijk kunnen aanmeren”, zegt ze. “En de vluchtroute is vrij makkelijk.”
Specialist ondermijning Marloes de Heij leidt een project om ondermijning tegen te gaan in het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en IJmuiden. Zij merkt op dat steeds meer bedrijven bijzondere incidenten meemaken waarvan ze twijfelen of het wel legitiem is. Daarnaast krijgen ze signalen van medewerkers die zich niet meer veilig voelen. “Dat zijn signalen voor mij die een aantal jaren geleden nog niet aan de orde waren”, zegt ze. Zo worden er bijvoorbeeld containers opengebroken in de kleinere havens en wordt personeel op parkeerplaatsen geronseld of aangesproken door criminelen.
Luister hieronder naar de podcast
Waterbedeffect of vermeerdering?
Al met al lijkt het er op dat er een verschuiving plaats vindt in het overzeese drugstransport. Criminoloog Yarin Eski vraagt zich af of er sprake is van een waterbedeffect, of dat we nu juist te maken hebben met een vermeerdering van het aantal drugstransporten. “Dat er simpelweg meer drugs binnenkomt”, zegt hij. “Vergeleken met negen jaar terug was er helemaal geen aandacht voor drugs door de havens, maar kleinere havens, jachthavens, vliegvelden en noem maar op. Zelfs langs het kanaal zouden er praktijken rondom drugshandel plaatsvinden. Is het er altijd al geweest, zien we het nu voor het eerst of gebeurt het nu voor het eerst?”
Uit cijfers van de Verenigde Naties die onderzoek doen naar drugstransport en de hoeveelheid cocaïne die wordt geproduceerd, is er sprake van een exponentiële groei, zegt De Heij. “Ook het aantal gebruikers wereldwijd neemt toe. Als je kijkt waar het naar toe gaat verplaatst zich dat ook steeds. We kunnen heus wel stellen dat criminelen de weg van de minste weerstand kiezen.” De ondermijningsexpert stelt dat als er veel op bepaalde plaatsen wordt gecontroleerd, het logisch is dat er vervolgens wordt uitgeweken naar andere opties om drugs te smokkelen.
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Lees ook:
Havens steeds vaker toneel van georganiseerde misdaad: ‘Meer risico is meer geld’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer