main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 21 juli 2023 — 22:04

Waarom slaan jongeren door op vakantie? ‘Een periode van onbezonnenheid, ongeremdheid en ontregeling’

Hoteleigenaren en horecabazen in Mallorca zijn helemaal klaar met zuiptoerisme en geweld dat daar vaak bij komt kijken. Veel Nederlanders maken zich daar schuldig aan, maar waarom? “Het is een langere periode waarin een groep zich overgeeft aan onbezonnenheid, ongeremdheid en ontregeling”, zegt socioloog Don Weenink tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

In zijn onderzoek naar vakantiegeweld onder jongeren ziet Weenink dat het vaak gaat om een groep die op zoek gaat naar een slachtoffer of zoekt naar een manier om een conflict te construeren. “Het is bijna een spektakelstuk van wat je kunt laten zien aan je groepsgenoten.”

Die confrontatie heeft soms een dodelijke afloop voor het slachtoffer. Dat is volgens de socioloog niet de intentie. “Het is eerder de bedoeling om op een gemene manier met geweld iemand te vernederen. Voor het aanzicht in de groep.”

Dit gedrag komt vaker voor op vakantie. Dat is omdat het een moment is “waarbij mensen hun dagelijkse bestaan even opheffen”, zegt Weenink. Met als gevolg onbezonnen, ongeremd en ontregelend gedrag.

Luister hier de hele aflevering terug als podcast:

Carlo Heuvelman

Voor misdaadverslaggever bij NU.nl Joris Peters is dit “heel herkenbaar”. Hij volgt de Mallorca-zaak rond Carlo Heuvelman, die in 2021 tijdens het stappen in Mallorca na een geweldsincident om het leven kwam, op de voet.

De hele boulevard in Mallorca is volledig ingericht op zuipen, zegt Peters. “Dat wordt soms zelfs gestimuleerd, want het is ook omzet. Er wordt jongeren niet veel in de weg gelegd. Er vormen zich allemaal groepjes en dat kan ’s avonds uit de klauwen lopen.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer