Federatie Nabestaanden pleit voor meer financiële ondersteuning van overheid: ‘Zodra je in België of verder weg wordt vermoord krijg je niks’
Jack Keijzer van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers pleit voor ruimere vergoeding voor nabestaanden, die een familielid zijn verloren tijdens een verblijf in het buitenland. Daar moet de overheid voor zorgen. “Zodra je in België of verder weg wordt vermoord krijg je niks”, zegt Keijzer tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Voor nabestaanden is het al zwaar genoeg dat zij te horen krijgen dat een familielid zojuist is overleden in het buitenland. Afreizen naar waar het familielid is overleden, het lichaam naar Nederland krijgen. Het is slechts een greep uit hoge kosten waar je dan mee te maken krijgt. “Als je geen goed gevulde spaarrekening hebt is dat een probleem”, zegt Keijzer.
‘Door de eigen overheid in de steek gelaten’
Nederland heeft een Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat is bedoeld voor slachtoffers die ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel hebben of hadden na een incident in Nederland. Dat geld is dus niet voor nabestaanden die iemand in het buitenland verloren zijn, zegt Keijzer. “Dat is bij wet zo geregeld. Je krijgt niks.”
Keijzer heeft dit probleem met de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers in 2019 bij de commissie-Donner – een commissie dat schadevergoeding voor slachtoffers van strafbare feiten aanbeveelt – neergelegd. Dat sommige mensen wegens het gebrek aan financiële middelen niet naar het overleden familielid in het buitenland kunnen is Keijzer een doorn in het oog. “Dan wordt iemand in het buitenland vermoord en word je door de eigen overheid compleet in de steek gelaten.”
De commissie-Donner “voelt met ons mee”, zegt Keijzer. “Maar wij zitten nu in 2023 en het is nog niet geregeld. Dat moet anders.” Op dit moment is een pilot aan de gang in Spanje en Duitsland. Dat wanneer daar een moord plaatsvindt, er wel een uitkering aan te pas komt voor nabestaanden. “In onze beleving gaat het nergens over”, vertelt Keijzer over de pilot en de vergoeding die daarbij hoort. “Want”, zo zegt hij “er gebeuren vijftien tot twintig moorden per jaar in het buitenland”.
Luister hier de hele aflevering terug als podcast:
Noodfonds
Er is wel een potje waar nabestaanden een beroep op kunnen doen: het Noodfonds. Die is bedoeld voor mensen die echt niet de financiële middelen hebben. Er zijn zes aanvragen gedaan, waarvan er vijf zijn toegekend. Het gaat dan vooral om de repatriëringskosten. Ofwel: het terughalen van het lichaam naar Nederland.
In totaal is er een bedrag van 42.500 euro toegekend, terwijl het fonds 100.000 euro bedraagt. “Van de vijf die zijn toegekend kwamen er drie vanuit ons”, zegt de directeur van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers. “Heel veel nabestaanden zijn geen lid bij ons. Hoe weten die in godsnaam van zo’n noodfonds? Dat is wel een dingetje.”
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer