Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoekstra: ‘Uiterst immoreel’ dat Rusland voedsel als wapen gebruikt

Redactie

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt het Rusland kwalijk dat het niet meewerkt aan verlenging van de deal die de export van graan door Oekraïne via de Zwarte Zee mogelijk maakt. Hij noemt het "uiterst immoreel" dat Moskou daarmee voedsel als wapen blijft gebruiken.

De graandeal werd vorig jaar gesloten om te voorkomen dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne elders in de wereld tot voedseltekorten leidt. Maar de Russen willen er nu niet meer aan meewerken zolang hun eigen graanproducenten last hebben van westerse sancties.

Nederland steunt volgens Hoekstra de pogingen door de Verenigde Naties, de Europese Unie en Turkije om Rusland ertoe te bewegen de graandeal alsnog te verlengen. Het is volgens hem van groot belang dat dit gebeurt, om onrust op de wereldmarkt en stijgende prijzen te voorkomen, meldt hij op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet

Graandeal Rusland

Uiterlijk maandag zou de 'graandeal', zoals al drie keer is gebeurd, weer verlengd moeten worden. Rusland ging eerder al mopperend akkoord met de verlenging, maar nu eist het Kremlin dat eerst aan de door en voor Rusland gestelde voorwaarden wordt voldaan. Daarna kan het akkoord weer in werking treden.

De initiatiefnemer van het akkoord, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft gezegd dat hij contact gaat opnemen met zijn Russische ambtgenoot Poetin over de kwestie en over de export van Russische kunstmest. Volgens Erdogan heeft Poetin liever dat de graandeal blijft voortbestaan. Erdogans buitenlandminister Hakan Fidan gaat met collega Sergej Lavrov in gesprek.

SWIFT

De Russische voedselexporteurs zijn zelf geen onderdeel van westerse sancties, maar ervaren de strafmaatregelen als handelsobstakels. Doordat Russische banken bijvoorbeeld niet meer zijn aangesloten op het internationale SWIFT-betalingssysteem zou het voor agrarische bedrijven moeilijker zijn om handel te drijven. Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Unie daarom om de Rosselkhozbank (de Agricultuurbank) wel weer toe te laten tot SWIFT.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau