main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 14 juli 2023 — 00:18

Zonder bedreigingen had Kaag overwogen langer door te gaan: ‘Het moet veranderen’

Als er geen bedreigingen zouden zijn geweest, dan zou huidig partijleider van D66 Sigrid Kaag nog niet vertrekken uit de Nederlandse politiek. Dat zei ze donderdagavond bij Op1. “Ik kwam met de gedachte en de hoop naar Nederland om me echt weer te settelen. Dat was ook een van mijn doelstellingen. Daarin ben ik niet geslaagd.”

In september 2020 trad Kaag aan als partijleider van D66. Nu met de val van het kabinet is het voor haar genoeg geweest. Zodra een nieuw kabinet is geïnstalleerd zal zij zich terugtrekken uit de Nederlandse politiek. Toch had ze het zelf liever anders gezien. “Ik ben een verantwoordelijk mens en ik ben heel plichtsgetrouw”, zegt ze.

De val van het kabinet maakte haar besluit over haar toekomst in de politiek voor haar juist gemakkelijker. “Ik wilde wachten tot een normaal eind van het kabinet in maart 2025. Het zag er niet zo uit dat we per sé de eindstreep zouden halen. De laatste periode was best een lastige hobbel .” Al die tijd is ze naar eigen zeggen doorgegaan op “discipline en plichtsgetrouwheid”.

Tekst gaat verder onder de tweet:

Binnen D66 zijn volgens Kaag voldoende leden die vinden dat ze gewoon zou moeten doorgaan als partijleider. Ze vertelt: “Er hebben een heel aantal mensen een beroep op mij gedaan en me aangemoedigd om juist door te gaan. Maar ze weten ook dat op een gegeven moment het besluit er is. Ze weten wat het betekent voor mijn gezin en mijn man.”

Afgelopen zondag vertelde ze aan een kleine groep binnen haar partij dat ze stopt. Woensdag maakte ze het aan de rest van de partij bekend.

Toenemende vrouwenhaat

De politicus kreeg tijdens haar periode in de Haagse politiek tal van bedreigingen en haat over zich uitgestort. Eerder dit jaar riepen de dochters van Kaag haar al op om te stoppen in de politiek en iets anders te gaan doen. “Het was wel heel confronterend”, zegt ze. Thuis worden die angsten regelmatig uitgesproken.

Als vrouwelijk bestuurder wil Kaag als rolmodel dienen voor alle jonge vrouwen en meisjes die ambiëren om de politiek in te gaan. Toch is de toenemende mate van vrouwenhaat in de samenleving zeer problematisch, maar zullen er nog altijd vrouwen zijn die zich niet zullen laten afschrikken, zegt ze. “Die gaan door. Die zien meer vrouwen die zich blijven uitspreken. Dat zal ik ook blijven doen. Ik ben niet weg, ik ga andere dingen doen.”

Rusland-deskundige Helga Salemon merkt aan tafel op dat er duidelijk een bredere tendens gaande is wat betreft vrouwenhaat in Nederland. “Het is een populistische tendens”, zegt ze. “Ik zie vooral sinds corona dat sommige mensen hun vertrouwen zijn verloren. Dat is een soort escalatie geworden en dat vrouwen worden beledigd is daar een uitloper van.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Kaag sluit zich aan bij Salemon. Volgens haar sluit het Nederlandse zelfbeeld nog lang niet aan bij de realiteit voor vrouwen. “We zijn een heel conservatief land en we lopen achter op bepaalde thema’s. Dat is gewoon heel duidelijk, maar we erkennen het zelf niet”, zegt ze. “Of het kan veranderen is voor mij niet de vraag. Het moet veranderen.”

De afzwaaiend politicus stelt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor mannen binnen het debat om te zorgen dat er iets verandert. “We kunnen ophouden met de rest van de wereld te vertellen hoe het zit met de positie van vrouwen en meisjes als we zelf de zaken niet op orde hebben.”

Opvolger onbekend

Wie Kaag zal opvolgen als partijleider na de volgende kabinetsformatie is nog niet bekend. Zelf zegt ze dat er genoeg talenten zijn binnen haar partij en dat de leden over deze keuze gaan. Kaag weet zelf in ieder geval nog niet wat ze gaat doen. “Ik heb nog totaal geen plan. Het leven komt hopelijk op je af. Je sluit een deur en andere gaan open.”

Rob Jetten heeft vrijdag aangegeven zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van D66. Het is volgens hem “tijd voor een nieuwe generatie”, zegt hij tegen het AD.

Fractievoorzitter Jan Paternotte wil geen lijsttrekker worden voor D66. Dat kan hij namelijk niet combineren met de zorg voor twee jonge kinderen, zei hij bij de talkshow Renze. “Als je echt voor lijsttrekker gaat, dan moet je er nog meer kunnen zijn, dan moet je nog meer inzet plegen.”

Eerder vandaag sprak huidig fractievoorzitter Jan Paternotte bij Sven op 1 over de toekomst van D66 en het vertrek van Kaag uit de politiek. Beluister de podcast hier:

Lees ook:

Wordt Jan Paternotte de nieuwe D66-lijsttrekker? ‘Daar heb ik goed over nagedacht’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer