Zonder bedreigingen had Kaag overwogen langer door te gaan: ‘Het moet veranderen’
Als er geen bedreigingen zouden zijn geweest, dan zou huidig partijleider van D66 Sigrid Kaag nog niet vertrekken uit de Nederlandse politiek. Dat zei ze donderdagavond bij Op1. “Ik kwam met de gedachte en de hoop naar Nederland om me echt weer te settelen. Dat was ook een van mijn doelstellingen. Daarin ben ik niet geslaagd.”
In september 2020 trad Kaag aan als partijleider van D66. Nu met de val van het kabinet is het voor haar genoeg geweest. Zodra een nieuw kabinet is geïnstalleerd zal zij zich terugtrekken uit de Nederlandse politiek. Toch had ze het zelf liever anders gezien. “Ik ben een verantwoordelijk mens en ik ben heel plichtsgetrouw”, zegt ze.
De val van het kabinet maakte haar besluit over haar toekomst in de politiek voor haar juist gemakkelijker. “Ik wilde wachten tot een normaal eind van het kabinet in maart 2025. Het zag er niet zo uit dat we per sé de eindstreep zouden halen. De laatste periode was best een lastige hobbel .” Al die tijd is ze naar eigen zeggen doorgegaan op “discipline en plichtsgetrouwheid”.
Tekst gaat verder onder de tweet:
Mark Rutte en @SigridKaag wisten niet van elkaar dat ze stopten. ‘’Ik heb het zondag aan mijn zondagavondgroep vertelt, daar spreken we altijd de week door. Aan Rob Jetten, Kajsa Ollongren, Hans Vijlbrief en een paar anderen.’’ #Op1 #WNL pic.twitter.com/A5NWHrcEjm
— Op1 (@op1npo) July 13, 2023
Binnen D66 zijn volgens Kaag voldoende leden die vinden dat ze gewoon zou moeten doorgaan als partijleider. Ze vertelt: “Er hebben een heel aantal mensen een beroep op mij gedaan en me aangemoedigd om juist door te gaan. Maar ze weten ook dat op een gegeven moment het besluit er is. Ze weten wat het betekent voor mijn gezin en mijn man.”
Afgelopen zondag vertelde ze aan een kleine groep binnen haar partij dat ze stopt. Woensdag maakte ze het aan de rest van de partij bekend.
Toenemende vrouwenhaat
De politicus kreeg tijdens haar periode in de Haagse politiek tal van bedreigingen en haat over zich uitgestort. Eerder dit jaar riepen de dochters van Kaag haar al op om te stoppen in de politiek en iets anders te gaan doen. “Het was wel heel confronterend”, zegt ze. Thuis worden die angsten regelmatig uitgesproken.
Als vrouwelijk bestuurder wil Kaag als rolmodel dienen voor alle jonge vrouwen en meisjes die ambiëren om de politiek in te gaan. Toch is de toenemende mate van vrouwenhaat in de samenleving zeer problematisch, maar zullen er nog altijd vrouwen zijn die zich niet zullen laten afschrikken, zegt ze. “Die gaan door. Die zien meer vrouwen die zich blijven uitspreken. Dat zal ik ook blijven doen. Ik ben niet weg, ik ga andere dingen doen.”
Rusland-deskundige Helga Salemon merkt aan tafel op dat er duidelijk een bredere tendens gaande is wat betreft vrouwenhaat in Nederland. “Het is een populistische tendens”, zegt ze. “Ik zie vooral sinds corona dat sommige mensen hun vertrouwen zijn verloren. Dat is een soort escalatie geworden en dat vrouwen worden beledigd is daar een uitloper van.”
Tekst gaat verder onder de tweet:
Als er geen bedreigingen waren geweest, dan zou @SigridKaag nog niet vertrekken uit de Nederlandse politiek. ''Ik kwam met de gedachte en de hoop naar Nederland om me echt weer te settelen. Dat was ook een van mijn doelstellingen. Daarin ben ik niet geslaagd.'' #Op1 #WNL pic.twitter.com/oCYqt69EDe
— Op1 (@op1npo) July 13, 2023
Kaag sluit zich aan bij Salemon. Volgens haar sluit het Nederlandse zelfbeeld nog lang niet aan bij de realiteit voor vrouwen. “We zijn een heel conservatief land en we lopen achter op bepaalde thema’s. Dat is gewoon heel duidelijk, maar we erkennen het zelf niet”, zegt ze. “Of het kan veranderen is voor mij niet de vraag. Het moet veranderen.”
De afzwaaiend politicus stelt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor mannen binnen het debat om te zorgen dat er iets verandert. “We kunnen ophouden met de rest van de wereld te vertellen hoe het zit met de positie van vrouwen en meisjes als we zelf de zaken niet op orde hebben.”
Opvolger onbekend
Wie Kaag zal opvolgen als partijleider na de volgende kabinetsformatie is nog niet bekend. Zelf zegt ze dat er genoeg talenten zijn binnen haar partij en dat de leden over deze keuze gaan. Kaag weet zelf in ieder geval nog niet wat ze gaat doen. “Ik heb nog totaal geen plan. Het leven komt hopelijk op je af. Je sluit een deur en andere gaan open.”
Rob Jetten heeft vrijdag aangegeven zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van D66. Het is volgens hem “tijd voor een nieuwe generatie”, zegt hij tegen het AD.
Fractievoorzitter Jan Paternotte wil geen lijsttrekker worden voor D66. Dat kan hij namelijk niet combineren met de zorg voor twee jonge kinderen, zei hij bij de talkshow Renze. “Als je echt voor lijsttrekker gaat, dan moet je er nog meer kunnen zijn, dan moet je nog meer inzet plegen.”
Eerder vandaag sprak huidig fractievoorzitter Jan Paternotte bij Sven op 1 over de toekomst van D66 en het vertrek van Kaag uit de politiek. Beluister de podcast hier:
Lees ook:
Wordt Jan Paternotte de nieuwe D66-lijsttrekker? ‘Daar heb ik goed over nagedacht’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.
Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?
Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
- Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
- Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
- en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Daags na de aanslag van Hamas op 7 oktober van vorig jaar sprak toenmalig premier Mark Rutte (VVD) zijn steun uit voor Israël. Als het…
Lees meerHet bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…
Lees meerMinister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…
Lees meerIn het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…
Lees meerOngeveer een op de zes patiënten die het afgelopen jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht, kreeg te maken met een medische misser. Dat blijkt uit…
Lees meerPartijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz zei in WNL Op Zondag dat de NS antisemitisme faciliteert door pro-Palestijnse demonstraties op hun stations toe te staan….
Lees meerNa onderzoek van de ANWB, concludeert de wegenwacht dat de wegen drukker worden, mensen achter het stuur steeds meer haast hebben en dat het lontje…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een…
Lees meerVVD-leider Dilan Yeşilgöz geeft toe dat het veelbesproken begrotingsoverleg “een zware nacht” was, maar ze heeft nooit geopperd om de steker uit het kabinet te…
Lees meerEén jaar geleden werd Israël opgeschrikt door de bloedige aanslag van Hamas, onder meer bij het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Op diezelfde locatie houdt Israël…
Lees meerDe onderlinge verhoudingen binnen de coalitie staan onder spanning. VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie met concrete plannen moet…
Lees meerMensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…
Lees meerDe Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…
Lees meerBrussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…
Lees meer