main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 14 juli 2023 — 00:18

Zonder bedreigingen had Kaag overwogen langer door te gaan: ‘Het moet veranderen’

Als er geen bedreigingen zouden zijn geweest, dan zou huidig partijleider van D66 Sigrid Kaag nog niet vertrekken uit de Nederlandse politiek. Dat zei ze donderdagavond bij Op1. “Ik kwam met de gedachte en de hoop naar Nederland om me echt weer te settelen. Dat was ook een van mijn doelstellingen. Daarin ben ik niet geslaagd.”

In september 2020 trad Kaag aan als partijleider van D66. Nu met de val van het kabinet is het voor haar genoeg geweest. Zodra een nieuw kabinet is geïnstalleerd zal zij zich terugtrekken uit de Nederlandse politiek. Toch had ze het zelf liever anders gezien. “Ik ben een verantwoordelijk mens en ik ben heel plichtsgetrouw”, zegt ze.

De val van het kabinet maakte haar besluit over haar toekomst in de politiek voor haar juist gemakkelijker. “Ik wilde wachten tot een normaal eind van het kabinet in maart 2025. Het zag er niet zo uit dat we per sé de eindstreep zouden halen. De laatste periode was best een lastige hobbel .” Al die tijd is ze naar eigen zeggen doorgegaan op “discipline en plichtsgetrouwheid”.

Tekst gaat verder onder de tweet:

Binnen D66 zijn volgens Kaag voldoende leden die vinden dat ze gewoon zou moeten doorgaan als partijleider. Ze vertelt: “Er hebben een heel aantal mensen een beroep op mij gedaan en me aangemoedigd om juist door te gaan. Maar ze weten ook dat op een gegeven moment het besluit er is. Ze weten wat het betekent voor mijn gezin en mijn man.”

Afgelopen zondag vertelde ze aan een kleine groep binnen haar partij dat ze stopt. Woensdag maakte ze het aan de rest van de partij bekend.

Toenemende vrouwenhaat

De politicus kreeg tijdens haar periode in de Haagse politiek tal van bedreigingen en haat over zich uitgestort. Eerder dit jaar riepen de dochters van Kaag haar al op om te stoppen in de politiek en iets anders te gaan doen. “Het was wel heel confronterend”, zegt ze. Thuis worden die angsten regelmatig uitgesproken.

Als vrouwelijk bestuurder wil Kaag als rolmodel dienen voor alle jonge vrouwen en meisjes die ambiëren om de politiek in te gaan. Toch is de toenemende mate van vrouwenhaat in de samenleving zeer problematisch, maar zullen er nog altijd vrouwen zijn die zich niet zullen laten afschrikken, zegt ze. “Die gaan door. Die zien meer vrouwen die zich blijven uitspreken. Dat zal ik ook blijven doen. Ik ben niet weg, ik ga andere dingen doen.”

Rusland-deskundige Helga Salemon merkt aan tafel op dat er duidelijk een bredere tendens gaande is wat betreft vrouwenhaat in Nederland. “Het is een populistische tendens”, zegt ze. “Ik zie vooral sinds corona dat sommige mensen hun vertrouwen zijn verloren. Dat is een soort escalatie geworden en dat vrouwen worden beledigd is daar een uitloper van.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Kaag sluit zich aan bij Salemon. Volgens haar sluit het Nederlandse zelfbeeld nog lang niet aan bij de realiteit voor vrouwen. “We zijn een heel conservatief land en we lopen achter op bepaalde thema’s. Dat is gewoon heel duidelijk, maar we erkennen het zelf niet”, zegt ze. “Of het kan veranderen is voor mij niet de vraag. Het moet veranderen.”

De afzwaaiend politicus stelt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor mannen binnen het debat om te zorgen dat er iets verandert. “We kunnen ophouden met de rest van de wereld te vertellen hoe het zit met de positie van vrouwen en meisjes als we zelf de zaken niet op orde hebben.”

Opvolger onbekend

Wie Kaag zal opvolgen als partijleider na de volgende kabinetsformatie is nog niet bekend. Zelf zegt ze dat er genoeg talenten zijn binnen haar partij en dat de leden over deze keuze gaan. Kaag weet zelf in ieder geval nog niet wat ze gaat doen. “Ik heb nog totaal geen plan. Het leven komt hopelijk op je af. Je sluit een deur en andere gaan open.”

Rob Jetten heeft vrijdag aangegeven zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van D66. Het is volgens hem “tijd voor een nieuwe generatie”, zegt hij tegen het AD.

Fractievoorzitter Jan Paternotte wil geen lijsttrekker worden voor D66. Dat kan hij namelijk niet combineren met de zorg voor twee jonge kinderen, zei hij bij de talkshow Renze. “Als je echt voor lijsttrekker gaat, dan moet je er nog meer kunnen zijn, dan moet je nog meer inzet plegen.”

Eerder vandaag sprak huidig fractievoorzitter Jan Paternotte bij Sven op 1 over de toekomst van D66 en het vertrek van Kaag uit de politiek. Beluister de podcast hier:

Lees ook:

Wordt Jan Paternotte de nieuwe D66-lijsttrekker? ‘Daar heb ik goed over nagedacht’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer