D66-leider Sigrid Kaag verlaat politiek: te grote impact op familie
Partijleider Sigrid Kaag van D66 stelt zich niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. "Het heeft een te zware wissel getrokken op mijn gezin", zegt de politica. Ze wordt ernstig bedreigd en zwaar beveiligd en dat valt haar familie zwaar.
Kaag hoopt niet dat de haat en intimidatie waar zij de afgelopen jaren mee te maken kreeg, andere vrouwen ervan weerhouden de politiek in te gaan. Dat zegt zij in een toelichting op haar besluit zich niet opnieuw beschikbaar te stellen als lijsttrekker van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Zelf zegt Kaag lang te hebben geworsteld met de afweging tussen de verantwoordelijkheid die zij voelt en het belang van haar gezin, dat volgens haar leed onder de bedreigingen, beledigingen en aantijgingen aan haar adres. "Ik ben een plichtsgetrouw mens", zegt zij, maar de zorgen bij haar man en dochters wogen uiteindelijk het zwaarst. "Dat is mijn basis."
'Karaktermoord'
Kaag zegt vrede te hebben met haar besluit om te stoppen, maar waarschuwt wel voor de "precaire maatschappelijke situatie" die daartoe heeft geleid. Het politieke debat gaat steeds minder over de inhoud en neemt steeds eerder de vorm aan van een "karaktermoord", zegt zij. "Discussies worden niet meer langs de lijnen van feiten gevoerd."
Dat haar vertrek te maken zou hebben met de kritiek dat zij haar belofte van nieuw leiderschap niet heeft waargemaakt, bestrijdt Kaag. "We zijn in een coalitie gestapt die niet onze voorkeur had", zegt zij. Maar zij vindt wel dat het coalitieakkoord een "duidelijk D66-stempel droeg" en dat haar partij bewindspersonen "van formidabel kaliber" wist te leveren.
Opvolger Kaag onbekend
Tot een volgend kabinet aantreedt, gaat Kaag nog door als demissionair minister van Financiën en vicepremier. Ze weet nog niet wat ze daarna wil doen en of dat in Nederland zal zijn. Het is eveneens niet bekend wie haar opvolgt.
De verwachtingen waren hoog toen Kaag in 2021 lijsttrekker werd. Ze wilde de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden en pleitte voor een nieuwe bestuurscultuur. Bij de verkiezingen haalde de politica vijf zetels winst en maakte ze van D66 de tweede partij in de Kamer. Na een onstuimige formatieperiode werd ze vicepremier en minister van Financiën in het vierde en laatste kabinet-Rutte.
Sigrid Kaag
Kaag keerde in 2017 na bijna 34 jaar in het buitenland terug naar Nederland om minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te worden. Ze was een gelauwerd diplomate. Maar haar privéleven lag tot haar afschuw direct onder een vergrootglas door haar huwelijk met een Palestijnse man. Ze hekelde al snel het politieke klimaat in Nederland en keerde zich tegen populisme en islamofobie.
Ze werd een favoriet doelwit voor populisten en complotdenkers. Dat ging zo ver dat een complotdenker met een brandende fakkel voor haar huis verscheen.
Dat ze bij sommige mensen zoveel weerstand oproept, zegt volgens Kaag iets over het maatschappelijk klimaat in Nederland. "Er bestaat misogynie (vrouwenhaat red.) helaas", zegt ze daarover tegen Trouw. "Zeker als vrouwen hun nek durven uitsteken en ook nog een geprononceerde mening hebben."