Gemeenten bezorgd over mogelijke uitstel spreidingswet: niemand bij gebaat
Meer gemeenten maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van een uitstel van de wet om asielzoekers te verdelen. Ze zijn bang dat daardoor, net als vorig jaar, problemen ontstaan bij het opvangen van de vluchtelingen. Door de val van het kabinet wordt de spreidingswet misschien controversieel verklaard. Dan kan de Tweede Kamer er pas na de vorming van een nieuwe coalitie over praten.
Maastricht is een van de gemeenten die zich zorgen maken. “We hopen niet dat de wet controversieel wordt verklaard, omdat niemand daarbij gebaat is. Er ligt een grote opgave om de crisis in de asielopvangketen op te lossen, dat kunnen we alleen samen”, laat de Limburgse hoofdstad weten in een rondgang van het ANP langs ruim 300 gemeenten.
Zwolle noemt het mogelijke uitstel problematisch. “We vinden dat iedere gemeente zijn steentje moet bijdragen in de opvang van vluchtelingen. En de spreidingswet is daar cruciaal in.” Arnhem zou uitstel van de wet “heel jammer”vinden, “we kunnen mensen die vluchten voor oorlog en geweld niet in de steek laten”.
Hellendoorn zegt dat het vooral belangrijk is dat asielzoekers worden opgevangen, of er nou een spreidingswet is of niet. “Wel valt te constateren dat niet alle gemeenten in gelijke mate verantwoordelijkheid nemen. Een wettelijk kader dat de vrijblijvendheid wegneemt, blijkt nodig. Uitstel kan een probleem vormen als dit betekent dat gemeenten in de wachtstand gaan en de opgave voor zich uit schuiven.”
Ook Heemskerk en Uitgeest zijn bang dat het uitstel van de wet “aanleiding kan vormen de zoektocht naar geschikte locaties voor asielzoekerscentra te staken tot een nieuw kabinet gevormd is”.
Kritiek op de wet
Op de wet zelf hebben sommige gemeenten wel kritiek. Zo zegt Tilburg dat de spreidingswet “enorm complex opgebouwd is”. Gemeenten en regio’s hebben “onvoldoende zicht op wat onze opgave gaat worden” en kunnen zich daarom “onvoldoende voorbereiden”. De Brabantse stad vraagt de landelijke politiek om de spreidingswet wel te behandelen, maar die dan aan te passen.
Ook Zevenaar noemt de voorgestelde wet “erg complex in de uitvoering”. Doesburg zegt dat er “perverse prikkels” in de voorgestelde wet zitten. “We hopen dat het nieuwe kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt, door de spreidingswet of een afgeleide daarvan op de juiste manier in te voeren en de verantwoordelijkheid niet over de schutting naar de gemeenten te gooien.”
Ook het Brabantse Best is kritisch: “De spreidingswet gaat ervan uit dat gemeentes niet bereid zijn asielzoekers op te vangen en wil daarom opvang afdwingen. De vraag is natuurlijk of de opvang van asielzoekers een verantwoordelijkheid is van gemeentes.”
Eerder zei demissionair staatssecretaris Van der Burg ook al bij Sven op 1 dat de spreidingswet hem “zou helpen”. Luister hier de podcast:
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer