Miljardenbezuinigingen vanaf 2026 ‘brengen geloofwaardigheid van de overheid verder in het geding’
Buurthuizen die dicht moeten, sporthallen die niet meer onderhouden kunnen worden en erger: bezuinigingen op de wijkzorg, armoedebestrijding en asiel. Vanaf 2026 gaat de Rijksoverheid flink bezuinigen omdat een korting wegvalt. Dit zorgt voor kopzorgen bij de 342 gemeenten in Nederland. Verschillende burgemeesters spreken al van een ‘ravijnjaar’.
“Bezuinigingen zijn nooit populair en worden altijd ontvangen met tegenwind. Maar op dit moment gaat er al niet genoeg geld naar gemeenten”, zegt CDA-Tweede Kamerlid Inge van Dijk in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Van Dijk zou ook graag zien dat het financieringssysteem van de Rijksoverheid wordt verbeterd. “Iedereen werkt in schotjes en er zou meer integraal moeten worden samengewerkt.”
Luister de podcast:
Geloofwaardigheid
De twee burgemeesters aan tafel zijn ondertussen bang dat ze door de bezuinigen hun kerntaken niet meer kunnen uitvoeren. “De geloofwaardigheid van de overheid komt hierdoor nog verder in het geding. Je moet ervoor zorgen dat er draagvlak blijft bij de burgers”, zegt Johannes Kramer, burgemeester van Noordoost Fryslân. Kramer trekt daarbij de vergelijking met de stikstofcrisis, waarbij de overheid ook heel wat uit te leggen heeft aan burgers.
Rode cijfers
Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, is vooral gefrustreerd. “Gemeenten roepen al jaren dat ze te weinig geld hebben. Nu gaan echt alle gemeenten rode cijfers schrijven. Dit is gewoon verkeerd beleid vanuit Den Haag waardoor er al jaren spanningen zijn tussen overheid en gemeenten.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Bijna twee miljoen Nederlanders hebben onvoldoende voorzieningen in de buurt
Door: Floortje van Gameren
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer