main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 1 juli 2023 — 19:01

Douanepersoneel vindt op Schiphol drugs op de gekste plekken: ‘Van bloemensteeltjes tot pindakaas’

Douanepersoneel is niet snel meer verbaasd waar ze drugs vinden als ze ladingen controleren die uit vliegtuigen komen op Schiphol. “De drugs kunnen verstopt zitten in de steeltjes van bloemen. Ook komen we brokjes cocaïne tegen in pindakaas als vervanging van de pinda’s”, zegt Jeroen, teamleider Schiphol Cargo van de douane, in NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van omroep WNL.

Om de drugs te kunnen vinden, controleert de douane onder meer passagiersvluchten en vrachtvluchten die uit een risicoanalyse naar voren komen. “We kijken naar trends en houden bronlanden in de gaten. Het is bekend dat met name cocaïne uit landen in Zuid- en Midden-Amerika komt”, aldus de teamleider. Naast de risicoanalyse spoort de douane de drugs ook op met honden, scanners en laboratoriumonderzoek. Ook passagiers worden gecontroleerd. Zij kunnen de drugs via bolletjes hebben ingeslikt of plakken pakketjes drugs op de huid.

Luister de podcast

Nog een belangrijke factor voor de douane en de Koninklijke Marechaussee om in de gaten te houden zijn de pashouders op Schiphol. Dat zijn de mensen die op de luchthaven werken en toegang hebben tot de vliegtuigen en toegang kunnen hebben tot beveiligde terreinen. Zij worden gevraagd door criminelen om tegen veel geld drugs uit de luchthaven te smokkelen, zegt Jelle Bruinekool, plaatsvervangend brigadecommandant van de Politiedienst Marechaussee op Schiphol. “We brengen de bedrijfsprocessen in kaart zodat verdacht gedrag opgespoord kan worden”, zegt Jeroen van de douane. 

De aanpak van de douane, Koninklijke Marechaussee en FIOD lijkt goed te werken. Al jaren daalt het aantal gepakte drugssmokkelaars. De afgelopen vier jaar is het aantal gepakte drugssmokkelaars, gedaald met meer dan 35 procent. “We hopen natuurlijk dat dit komt door de gezamenlijke controles”, maar Bruinekool durft niet te zeggen of dat echt het geval is. “Er is inderdaad sprake van een waterbedeffect”, daarmee bedoelt Bruinekool dat criminelen uitwijken naar andere plekken. “Criminelen vinden altijd wel een manier.”

Lees ook: 

‘Hells Angels voelen zich gesterkt door juridische strijd met overheid’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer