EU-top over migratiedeal met Tunesië: ‘Er moet nog een hoop uitgewerkt worden’
De Europese leiders komen vandaag samen om vooral te praten over de steun aan Oekraïne. Het onderwerp migratie staat ook op de politieke agenda, met name de migratiedeal die de EU hoopt te sluiten met Tunesië.
De migratiedeal met Tunesië laat nog even op zich wachten. De hoop was dat er een akkoord op tafel lag voor de start van de EU-top. Dat is niet gelukt. Het asiel- en migratiepact is een tijd geleden afgesloten, al gaat het nog behoorlijk veel tijd in beslag nemen om dat uit te werken. "Zelfs of de uitkomsten van de vergadering waarin het pact is vastgesteld overeind blijven staan" is nog de vraag, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tunesië geeft aan mee te willen werken aan de migratiedeal, maar niet zomaar. Het Noord-Afrikaanse land wil in ruil voor allerlei toezeggingen omtrent het migratieprobleem een enorm pakket aan economische steun ontvangen. "Dat moet allemaal nog uitgewerkt worden."
Migratiebootjes
Voor VVD-Europarlementariër Malik Azmani is het belangrijk dat de deal zo snel mogelijk rond komt. "Dagelijks komen vele jonge migranten aan die op zoek zijn naar werk en een betere toekomst. Dat gaat gepaard met gammele bootjes. Het is een hele cynische industrie van mensensmokkelaars die hier heel veel geld aan verdienen."
Tijdens zijn recente bezoek aan Italië zag hij met eigen ogen hoe nijpend de situatie voor de kust aldaar is, toen er een boot met migranten kapseisde. "Het is in en in triest wat er gebeurt. We moeten ervoor zorgen dat die bootjes überhaupt niet van het vaste land afkomen, zodat wij voorkomen dat deze mensen omkomen in de Middellandse Zee." Azmani hoopt daarmee ook de hoge druk op de buitengrenzen te verminderen.
Extra maatregelen
Om dit probleem op te lossen kom je "over het algemeen bij het asiel- en immigratiepact terecht", stelt Rosenthal. Daarnaast moet een aantal maatregelen genomen worden, maar dat gaat niet over een nacht ijs. "Grensbeheersing aan de buitengrenzen en het weer activeren van het Dublin-akkoord", zegt de oud-bewindsman.
Dat laatste wil zeggen dat wanneer een migrant ergens in Europa aankomt, dat land de verantwoordelijkheid heeft de zaak af te ronden. "Dat gebeurt helemaal niet meer."
Migratiedeals hebben in het verleden successen geboekt, doelt Rosenthal op de Turkijedeal die premier Mark Rutte met toenmalig bondskanselier Angela Merkel sloot met Turkije. "Toen is een bepaalde toestroom gestopt, maar je ziet dat het altijd verschuift van het ene naar het andere land."