main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Missie in Spijkerbroek - 24 juni 2023 — 22:46

Hoe kan Defensie personeel langer binnenboord houden?

Defensie heeft moeite om personeelsbestand op peil te houden. De kritiek was dat je meer verdiende als je hamburgers draaide in een fastfoodketen. De leegloop moet snel een halt toegeroepen worden, maar hoe? Daarover wordt gediscussieerd in de WNL-radiospecial Missie in Spijkerbroek op NPO Radio 1.

“Schandalig dat die situatie er is geweest”, doelt CDA-Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder Derk Boswijk op het feit dat militairen in dienst van het geboden salaris amper hun gezin konden onderhouden. Op dat vlak is gelukkig een nieuwe cao gekomen en is een grote verbeteringsslag gemaakt, vertelt Boswijk. “Goed dat daar een grote stap in is gezet.”

Langjarig perspectief en motivatie

Een andere oorzaak die voor een leegloop zorgde bij Defensie was dat er geen langjarig perspectief geboden werd. Mensen die zich aanmeldden bij de krijgsmacht en welwillend hun hele carrière daar wilden doorbrengen, wisten vaak niet waar zij aan toe waren. Volgens Boswijk missen zij een duidelijk groeipad. “In de Verenigde Staten doen zij dat wel. Daar zouden wij wat van kunnen leren.”

Voor sommigen was het de motivatie die ontbrak. Bijvoorbeeld bij de luchtmobiles, waar Boswijk deze week mee om tafel zat in de Tweede Kamer. “Daar was argument dat zij uit dienst gingen omdat zij alleen op oefening waren en geen inzet hadden.” Zij wilden heel graag ‘voor het echie’, gaven zij zelf aan. Zij waren als het ware aan het oefenen voor een evenement dat nooit kwam en om toch het gevoel te hebben op uitzending te gaan, sloot een groot deel zich aan bij de politie.

Voor de christendemocraat betekent dit overigens niet dat er nu zoveel mogelijk missies uit de kast getrokken moeten worden om mensen gemotiveerd te houden. “Maar het is wel een punt dat je mee moet wegen, want je moet mensen gemotiveerd houden.”

Integrale benadering veiligheid

Burgemeester van Leidschendam-Voorburg Martijn Vroom vindt dat Nederland naar een meer “integrale benadering van veiligheid” moet. “Waarom zou je dienende militairen niet ook inzetten binnen het land?”, vraag de burgervader zich af. Hij doelt op militairen die heel veel kennis en ervaring hebben op bijvoorbeeld technisch en medisch gebied. “Zet ze gewoon in.”

“De krijgsmacht is daarmee bezig. Daar worden stappen in gezet en dat is goed”, reageert Boswijk. Dat gaat echter niet over een nacht ijs, stelt de defensiewoordvoerder. “Je loopt tegen veel bureaucratische regeltjes, eilandjes en ego’s aan. Dat is dus nogal een ingewikkelde beweging.”

Dit tot frustratie van Vroom. “Wij werken allemaal voor de overheid. Hoe kun je allemaal uit belastinggeld betaald worden als we praten over hokjes, afstand, bureaucratie en formulieren. Kan mij het schelen.” De burgemeester haalt nogmaals aan waarom hij pleit voor een integrale benadering van veiligheid. Zodat je “iedereen die voor de overheid werkt kunt inzetten en gebruiken”.

Vroom vindt het daarin ook belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de kwaliteiten die postactieve militairen hebben. “Wij moeten die leren kennen en gebruiken waar wij ze nodig hebben. En dan niet pas als het ‘om het echie’ gaat.”

Lees ook: 

Wordt de kennis en ervaring van veteranen te weinig ingezet? ‘Nederlandse samenleving doet er niks mee’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer