main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2023 — 10:00

Duikexpert over geïmplodeerde Titan: inzittenden hebben er niks van gemerkt

Het laatste nieuws rond de vermiste duikboot Titan is dat die is geïmplodeerd. Vermoedelijk vond de implosie al snel plaats nadat het contact zondag verloren ging. “Dan is het in één keer voorbij. De inzittenden hebben daar niks van gemerkt”, zegt duikexpert Pim van der Horst bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Duikboot Titan, dat onderzoek ging doen naar de gezonken Titanic, werd door vijf mensen bemand en verdween zondag van de radar. Inmiddels zijn wrakstukken van de Titan gevonden en het vermoeden is dat de onderzeeër is geïmplodeerd.

‘Dan is het in één keer voorbij’

Volgens Van der Horst is er de afgelopen “vermoedelijk” voor niets gezocht naar de Titan. “Er zijn nu wrakstukken gevonden, maar zij hadden al vrij snel kunnen weten dat de duikboot geïmplodeerd was. Niet alleen door de geluidssignalen die zij kregen, maar ook door het feit dat het contact was verbroken na ongeveer anderhalf uur na het begin van de duik.”

Van der Horst vertelt dat een duikbootpiloot in geval van nood alle ballast van zijn boot afwerpt. Als hij dat doet, dan drijft de onderzeeër naar het oppervlak. “Dat is niet gebeurd en dat is een signaal dat er iets behoorlijk anders aan de hand kan zijn.”

Het “behoorlijk iets anders” kan dus een implosie zijn geweest. “Als je dan in de boot zelf zit merk je dat niet eens. Het is in één keer voorbij. De inzittenden hebben daar niks van gemerkt.”

Twijfels

Een incident als deze is volgens de duikexpert niet normaal. Hij legt uit: “Het belangrijkste van een duikboot is de cabine waar je met de passagiers in zit. Die hoort tegen die druk te kunnen. Daar hoor je nu twijfels over.”

Daar ging het gisteren ook over in Op1. Toen vertelde hoogleraar onderwaterarcheologie Martijn Manders dat er veel kritiek was vanuit de industrie op hoe de boot was ontworpen. “De één noemt het revolutionair en de ander noemt het harstikke onveilig en te risicovol”, aldus Manders.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: 

Onderzeeduikboot Titan geïmplodeerd: ‘Al langer kritiek op makers vanuit de industrie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Kijk terug: La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië? Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Klik hier en kijk terug.

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer