Duikexpert over geïmplodeerde Titan: inzittenden hebben er niks van gemerkt
Het laatste nieuws rond de vermiste duikboot Titan is dat die is geïmplodeerd. Vermoedelijk vond de implosie al snel plaats nadat het contact zondag verloren ging. "Dan is het in één keer voorbij. De inzittenden hebben daar niks van gemerkt", zegt duikexpert Pim van der Horst bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Duikboot Titan, dat onderzoek ging doen naar de gezonken Titanic, werd door vijf mensen bemand en verdween zondag van de radar. Inmiddels zijn wrakstukken van de Titan gevonden en het vermoeden is dat de onderzeeër is geïmplodeerd.
'Dan is het in één keer voorbij'
Volgens Van der Horst is er de afgelopen "vermoedelijk" voor niets gezocht naar de Titan. "Er zijn nu wrakstukken gevonden, maar zij hadden al vrij snel kunnen weten dat de duikboot geïmplodeerd was. Niet alleen door de geluidssignalen die zij kregen, maar ook door het feit dat het contact was verbroken na ongeveer anderhalf uur na het begin van de duik."
Van der Horst vertelt dat een duikbootpiloot in geval van nood alle ballast van zijn boot afwerpt. Als hij dat doet, dan drijft de onderzeeër naar het oppervlak. "Dat is niet gebeurd en dat is een signaal dat er iets behoorlijk anders aan de hand kan zijn."
Het "behoorlijk iets anders" kan dus een implosie zijn geweest. "Als je dan in de boot zelf zit merk je dat niet eens. Het is in één keer voorbij. De inzittenden hebben daar niks van gemerkt."
Twijfels
Een incident als deze is volgens de duikexpert niet normaal. Hij legt uit: "Het belangrijkste van een duikboot is de cabine waar je met de passagiers in zit. Die hoort tegen die druk te kunnen. Daar hoor je nu twijfels over."
Daar ging het gisteren ook over in Op1. Toen vertelde hoogleraar onderwaterarcheologie Martijn Manders dat er veel kritiek was vanuit de industrie op hoe de boot was ontworpen. "De één noemt het revolutionair en de ander noemt het harstikke onveilig en te risicovol", aldus Manders.