main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2023 — 09:59

Landbouwakkoord lijkt van de baan: ‘Val kabinet komt dichterbij’

Het landbouwakkoord lijkt van de baan nu Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) uit het overleg is gestapt. “Met het mislukken van het landbouwakkoord komt een eventuele val van het kabinet dichterbij”, stelt politiek verslaggever van Omroep Brabant Tessel Linders bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LTO-voorman Sjaak van der Tak liet vanmorgen aan Goedemorgen Nederland weten dat LTO voorlopig niet meer deelneemt aan gesprekken met het kabinet over hoe het landbouwakkoord nu op tafel ligt. Van der Tak zette er overigens niet definitief een streep door. Hij gaf aan dat het kabinet met iets op de proppen moet komen, zodat gesprekken in de tweede helft van het jaar hervat kunnen worden.

Tekst gaat verder onder tweet

‘Val kabinet komt dichterbij’

Met de gestaakte onderhandelingen komt de val van het kabinet dichterbij, verwacht Linders. “Mocht dat gebeuren en wij voor nieuwe verkiezingen staan, dan heeft dat immense gevolgen voor wat er in de provincie moet worden afgesproken. “Hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo vult aan: “Je ziet dat de coalitiepartijen elkaar stevig vasthouden. Zij hebben geen van allen baat bij verkiezingen. Tegelijkertijd zie je dat er een machtswissel aan het ontstaan is in Nederland.”

De Snoo doelt op de Provinciale Statenverkiezingen waar de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas enorme winst boekte. Die partij heeft wel baat bij nieuwe verkiezingen, denkt De Snoo. Vooral de boeren hopen daarop, want die verwachten dan een “boervriendelijker beleid dan waar dit kabinet voor staat”. Dat zorgt aan de andere kant ervoor dat Nederland opnieuw een tijd stil komt te staan. Dus vraagt De Snoo zich af of dit wel in het voordeel van de boeren uitvalt. “De tijd dringt enorm en de opgaves verdwijnen niet.”

Piet Adema

De bal ligt nu bij landbouwminister Piet Adema. Hij zal zich moeten verantwoorden in de Tweede Kamer, waar al een debat is aangevraagd omtrent de huidige ontwikkelingen rond het landbouwakkoord.

Politiek verslaggever Linders zegt dat als Adema besluit zonder de boerenorganisaties verder te gaan, weliswaar in samenspraak met de ministers en met name minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), hij daarmee de situatie creëert dat de boeren het gevoel krijgen dat er over hen en voor hen wordt gesproken en besloten, in plaats van met hen. “Die kans is nu geploft waardoor de totale onrust terug gaat komen. Dit is heel zorgelijk.”

Debat Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft inmiddels al een debat aangevraagd, waar Adema zich zal moeten verantwoorden. Hoofdredacteur Nieuwe Oogst De Snoo vraagt zich af welk beleid het kabinet nu gaat voeren. “Terug naar af of verdergaan op wat er nu ligt en uitonderhandeld is.”

Hoe dan ook zal de oppositie de landbouwminister aan de tand voelen, denkt De Snoo. Aangezien een groot deel al kritisch was op het initiële landbouwakkoord. “Zij zullen erop aandringen dat Adema nu moet regeren en een beleid moet uitstippelen.”

Linders schetst nog de situatie dat Den Haag en de provincies afhankelijk zijn van elkaar. Provincies wachten op Den Haag, die op zijn beurt informatie nodig heeft van de provincies. “Die onzekerheid wordt met het mislukken van de onderhandelingen over het landbouwakkoord alleen maar groter. Er wordt nu nog meer op de lange baan geschoven.”

LTO

Om 10.00 uur is er nog een tweede overleg tussen het kabinet en meerdere boerenorganisaties, waar LTO ook aanschuift. “Ik verwacht dat zij daar ook van tafel weggaan, omdat het niet aan LTO is om verder na te denken en mee te denken hoe nu verder”, zegt De Snoo.

Lees ook: 

Pieter Grinwis (CU) betreurt opstappen LTO uit onderhandelingen landbouwakkoord

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer