main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 juni 2023 — 14:58

Branche komt binnenkort met eigen plan voor kinderopvang

De kinderopvangbranche komt binnenkort met een eigen plan voor het stelsel voor kinderdagverblijven, gastouders en buitenschoolse opvang. De details daarvan moeten nog worden uitgewerkt, een herziening “is niet op een achternamiddag gebeurd”, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang.

De organisatie wil in elk geval dat er iets wordt gedaan aan de personeelstekorten “door de vraag niet extra te stimuleren”. Ook moet de vergoeding van de tarieven door de overheid omhoog, zodat die beter kloppen met de “werkelijke kostprijs”. Verder wil de branche dat de inkomensafhankelijke vergoeding simpeler wordt en dat de kans kleiner wordt dat ouders geld moeten terugbetalen. De sector wil ook dat de kinderopvang beter toegankelijk wordt voor kinderen van niet-werkende ouders.

Het kabinet wil kinderdagverblijven bijna helemaal gratis maken voor werkende ouders. Dat moet ouders helpen om meer uren te gaan werken. Twee belangrijke adviesorganen, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau, maakten daar woensdag echter gehakt van. Volgens onderzoekers helpt het plan nauwelijks om mensen meer te laten werken. Kinderopvang zou zelfs duurder kunnen uitpakken voor mensen met lage inkomens. De Brancheorganisatie Kinderopvang is het eens met die kritiek.

‘Kinderen hebben recht op beste kinderopvang’

De brancheorganisatie waarschuwde eerder dat de kinderopvang nu al kampt met personeelstekorten, en dat er daardoor te weinig plekken voor kinderen zijn. Er staan ook geen opvangmedewerkers klaar voor de ‘nieuwe’ kinderen die erbij zouden komen door vrijwel gratis kinderopvang.

“Kinderen hebben recht op de beste en liefdevolle kinderopvang. Door het tekort aan fantastisch personeel kunnen we dit nu al niet garanderen”, zegt directeur Emmeline Bijlsma. “De kinderopvang op een totaal andere manier vormgeven, vraagt om zorgvuldigheid. Met het kabinetsplan lossen we de echte problemen niet op, zoals het tekort aan plekken en personeel. Maar ook betere toegankelijkheid van de kinderopvang is er niet mee geholpen”.

Lees ook: 

Tweede Kamer in debat rondom gratis kinderopvang: ‘Vertrouwen in zo’n overheid een beetje weg’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer