main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Vluchtelingen komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
20 juni 2023 — 16:31

Zoektocht naar tweede aanmeldcentrum nog steeds gaande

De zoektocht naar een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers is nog steeds gaande, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Met regionale en lokale bestuurders worden gesprekken gevoerd, maar met wie wil hij niet zeggen, ook niet waar een eventueel tweede aanmeldcentrum kan komen. Het ministerie van Van der Burg doet daar geen mededelingen over. “Het is aan het lokale bestuur om daar iets over te melden”, zegt de woordvoerder.

“Wij willen lokale bestuurders niet voor de voeten lopen”, zegt de woordvoerder. Het ministerie wil het aan een gemeente zelf overlaten om inwoners te informeren over de komst van een aanmeldcentrum, dat het enige aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel moet ontlasten. Van der Burg heeft de burgemeester van Westerwolde, waarin Ter Apel ligt, beloofd dat er niet meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum verblijven.

Vorig jaar juli maakte Van der Burg bekend dat er in Bant (Flevoland) een tweede aanmeldcentrum zou komen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zag daar medio september vanaf, omdat er bij zowel de lokale politiek als inwoners van Bant te weinig draagvlak voor was.

Begin dit jaar stelde Alkmaar een pand beschikbaar als centrale ontvangstlocatie (COL), maar dat gaat niet door omdat het college daar over viel.

Naast een tweede aanmeldcentrum zijn er op korte termijn drie tot vier overlooplocaties nodig. Die locaties moeten dienen als wachtkamer en zogeheten voorportaallocaties voor Ter Apel en elk een capaciteit van zo’n vijfhonderd asielzoekers hebben. Begin juni deed Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters om binnen een maand dergelijke locaties aan te bieden.

Op 1 juli gaat er een in Assen open. Over een tweede overlooplocaties worden gesprekken gevoerd, zegt de woordvoerder van Van der Burg.

Doorstroomlocatie

Daarnaast moet er in elke provincie een ‘doorstroomlocatie’ komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen (statushouders) vanuit de azc kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. Als statushouders uit de azc’s stromen, komt er weer ruimte voor asielzoekers. Er verblijven nu zo’n 16.000 statushouders in een azc.

Als het nodig is, worden statushouders in hotels ondergebracht en wordt het aantal asielzoekers op bestaande locaties opgehoogd, heeft Van der Burg eind vorige maand aangekondigd. “In het uiterste geval zullen ook asielzoekers – desnoods ongevraagd – in hotels worden ondergebracht”, schreef hij aan de Kamer.

Asielzoekerscentrum Oldebroek

In de buurt van Oldebroek in Gelderland komt mogelijk een asielzoekerscentrum. Hoeveel mensen daar kunnen worden opgevangen is nog niet bekend. Tot 2011 was de locatie ook in gebruik als azc. “Het hoofdgebouw met voorzieningen en daaromheen verschillende stacaravans en chalets worden al langere tijd niet meer gebruikt”, aldus de gemeente Oldebroek.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft zijn oog laten vallen op een locatie tussen de snelweg A28 en de Bovendwarsweg, net buiten het dorp ’t Harde.

De gemeenteraad van Oldebroek praat op 29 juni over het asielzoekerscentrum. Volgens de gemeente “kan de raad altijd nee zeggen. Of dat iets uitmaakt is een tweede. De asielnood is in Nederland namelijk hoog.” Als de gemeente niet meewerkt, is de kans groot dat het Rijk een asielzoekerscentrum verplicht, waarschuwt burgemeester Tanja Haseloop-Amsing in een verklaring. “Het lijkt me dan ook beter om als Oldebroekse gemeenschap goede afspraken te maken met het COA.”

Lees ook: 

CU en D66 erkennen dat crisisnoodopvang beter moet

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer