main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2023 — 09:55

CDA-wethouder: dorpen en steden kunnen asielzoekersinstroom niet aan, nationaal een maximaal aantal bepalen

Steden en dorpen kunnen de grote aantallen asielzoekers op dit moment vaak niet aan, waarschuwt CDA-wethouder in Den Haag Hilbert Bredemeijer, die vindt dat er nationaal een maximaal aantal asielzoekers moet worden vastgesteld. “Het is schrijnend dat mensen in een situatie komen dat ze moeten vluchten, maar ik vind het belangrijk dat we kijken naar draagkracht”, zegt de bestuurder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lokale en regionale CDA’ers vinden dat per gemeente een streefgetal moet worden vastgesteld voor het maximumaantal asielzoekers dat daar kan worden opgevangen, schrijven ze in een visiestuk dat donderdag is gepresenteerd. Gemeenten moeten hierbij zelf ook de ruimte krijgen om aan te geven hoeveel mensen zij kunnen opvangen, op basis van draagkracht.

Tegenover het ‘streefgetal’, in feite een maximum, staat ook een norm voor de kwaliteit van opvang waar gemeenten aan moeten voldoen, vertelt Bredemeijer, voorzitter van een kerngroep namens de Bestuurdersvereniging van het CDA, waar ook voormalig partijleider Sybrand Buma (nu burgemeester van Leeuwarden) deel van uitmaakt.

“Als lokale CDA’ers vinden wij het belangrijk dat we kunnen meepraten over wat we als land aankunnen als het gaat om de opvang van asielzoekers. We moeten kijken naar huisvesting, maar ook naar de voorzieningen”, zegt Bredemeijer, onderwijswethouder in zijn stad. “Wekelijks komt er in Den Haag een klas aan kinderen bij. Die moeten we lesgeven, want daar hebben ze recht op.”

‘Aantal voorzieningen moet in lijn liggen met groei’

Steeds vaker verloopt het plaatsen van leerlingen stroef, zegt de wethouder. “We willen ons in Nederland met man en macht houden aan het verdrag dat zegt dat we mensen moeten opvangen, maar het verdrag dat kinderen recht hebben op onderwijs, vinden we heel ingewikkeld.” Met name voor speciaal onderwijs worden de wachtlijsten in Den Haag steeds langer, zegt Bredemeijer.

Hij vindt dat de politiek moet bepalen wat de samenleving kan dragen. “Het aantal voorzieningen moet in lijn liggen met de groei van de steden. Vanuit die optiek moet je kijken naar wat je naar draagkracht kan opvangen. Daar hoort een cijfer bij”, zegt de christendemocraat. “Je ziet dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst nu het dubbele aantal aanvragen op het bordje heeft liggen van wat ze aankunnen.”

‘Spreidingswet voor korte termijn’

Hij benadrukt dat het gaat om mensen op een “menswaardige manier” te kunnen opvangen. “In Ter Apel moeten straks mogelijk weer mensen slapen op een grasveld. Dat zijn schrijnende beelden.” Bredemeijer vindt het goed dat staatsecretaris Erik van den Burg (Asiel) met de spreidingswet probeert de druk over gemeenten te verdelen. “Maar voor de lange termijn moeten we tot een cijfer komen van wat we aankunnen als land, als dorpen en steden”, beklemtoont hij.

Mogelijk is dan de conclusie dat Nederland minder asielzoekers kan opvangen dan nu het geval is. “Ik vrees echt dat het daarnaartoe gaat”, zegt de CDA’er.

‘Werkbaar asielsysteem’

Hij vraagt de Tweede Kamer om te zorgen voor een werkbaar asielsysteem. “We spreken vaak over veilige en onveilige landen, maar ook in onveilige landen zijn veilige regio’s. Het gesprek daarover moet je voeren. Je kunt mensen ook ter plekke hulp bieden.”

In het visiestuk van de CDA’ers staat niet de oplossing voor het asielprobleem, zegt Bredemeijer. “Het is een noodkreet van lokale bestuurders die tegen de landelijke overheid duidelijk maken wat de consequenties zijn als voorzieningen vollopen.”

Lees ook: 

Opvanglocatie voor 264 asielzoekers in Breda

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer