Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Timing berichtgeving over wangedrag Eerste Kamervoorzitter Bruijn ‘opvallend’

Peter Visser

De timing van de berichtgeving over het gedrag van tijdelijke voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn is opvallend. Dat zegt politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De strijd om het voorzitterschap van de Eerste Kamer is nu gaande."

De NOS berichtte gisteren over ambtenaren die onder Bruijn (VVD) werkten en hem beschuldigen van wangedrag op de werkvloer. Bruijn zou door de griffier op zijn vingers zijn getikt. De tijdelijk senaatsvoorzitter zegt in een reactie "terecht" te zijn aangesproken op zijn gedrag in het verleden.

Bruijn, die ook voor de installatie van de nieuwe Eerste Kamer al voorzitter was, zegt wel te betreuren dat hij medewerkers te veel heeft aangesproken op hun werk. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid hiervoor." Volgens de NOS zou het gaan om "autoritair en onaangenaam gedrag", waarbij ook woede-uitbarstingen een rol speelden. Dat laatste weerspreekt Bruijn.

Hij zegt dat hij vooral een micromanager was: hij bemoeide zich te veel met werkzaamheden van zijn medewerkers, zoals "werkomstandigheden in de vergaderzaal, de kwaliteit van memo's en het nakomen van werktijden".

Bruijn zegt zelf dat hij op zijn stijl van leidinggeven is aangesproken door de griffier. "Ik ben ervan geschrokken en ik heb het met het managementteam van de Kamer besproken." Daarover zijn afspraken gemaakt, aldus Bruijn, die sinds 2019 de senaat voorzit. "Dat is al enige tijd geleden. Daarna zijn er geen opmerkingen meer gekomen."

'Mogelijk tactiek'

Bruijn is sinds 2019 voorzitter van de Eerste Kamer en is opnieuw in de race voor die rol. Na de installatie van dinsdag is hij tijdelijke voorzitter van de nieuwe senaat. Later wordt de permanente voorzitter gekozen. Er zouden meerdere kandidaten zijn. Van Viegen vindt het "oprecht wel opvallend" dat het nieuws over Bruijn nu naar buiten is gekomen. "Blijkbaar speelde dit eerder en is hij er al op aangesproken."

"Als mensen zich onheus bejegend voelen op hun werk; dat is nooit goed", zegt Van Viegen. "Maar hij heeft zijn gedrag aangepast en vervolgens zijn er geen klachten meer gekomen, als we dat mogen geloven. Het zou in theorie kunnen dat er partijen zijn die zijn plek willen vervullen." Het nieuws over het gedrag van Bruijn nu naar buiten brengen "zou een tactiek kunnen zijn".

Volgens Van Viegen is Bruijn door een groot deel van de senatoren geliefd. "De kans dat hij weer Kamervoorzitter zou worden, zou best aanzienlijk zijn."

Zelf heeft ze niet eerder gehoord over het gedrag van Bruijn. "Ik begreep ook dat aan Kamerleden is gevraagd of zij er ervaring mee hadden, maar dat hadden ze niet. Volgens de NOS gaat het om een aantal medewerkers dat anoniem wil blijven. Het aantal is niet duidelijk en de tijdspanne waarin dit is gebeurd, is mij ook niet helder."

'Voor VVD weer lastig verhaal'

Korte tijd geleden kwam minister Dennis Wiersma (Onderwijs), partijgenoot van Bruijn, in de problemen vanwege zijn wangedrag naar ambtenaren. Ook VVD-leider en premier Mark Rutte heeft zelf meermaals toegegeven weleens erg boos en driftig te kunnen worden. "Maar als het een keer gebeurt is het wel belangrijk dat je direct sorry zegt", zei hij vorig jaar.

"Het is anders dan woede-uitbarstingen", zegt Van Viegen over Bruijn, "maar het is voor de VVD wel weer een lastig verhaal".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau