main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 12 juni 2023 — 12:46

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vreest toename medicijntekorten

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vreest voor een toename van de medicijntekorten in Nederland en de rest van de wereld. Patiënten worden steeds vaker geconfronteerd met meldingen dat bepaalde medicijnen tijdelijk niet beschikbaar zijn, wat in sommige gevallen kan leiden tot ernstige situaties. “Ik ben bang dat het nog verder kan toenemen”, zegt Kuipers. De bewindsman vreest ook voor oplopende kosten. “Daar moeten wij rekening mee houden”, vertelt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Volgens Kuipers is de toename van de medicijntekorten deels te wijten is aan het feit dat een groot deel van de grondstoffen voor de productie van geneesmiddelen afkomstig is uit landen zoals India en China.

Critical Medicines Act

Het is volgens Kuipers niet haalbaar om de volledige productie van medicijnen naar Nederland of Europa te verplaatsen. Er kunnen echter wel stappen worden gezet om de productieketen beter te beheren. De afgelopen jaren waren er meer dan 1500 gevallen waarbij medicijnen voor minimaal twee weken niet leverbaar waren. Sommige van deze medicijnen zijn essentieel voor de behandeling van aandoeningen zoals bloedstollingsstoornissen of epilepsie.

Een meerderheid van de EU-landen steunt het voorstel voor een “Critical Medicines Act”, een initiatief dat de Europese inspanningen voor zelfvoorziening in microchips zou volgen. Volgens Kuipers is het onbegonnen werk om de productie volledig naar Europa te halen, wel wil de VWS wil zelf investeren in de ontwikkeling van medicijnen.

Luister hier als podcast of in je favoriete-podcastapp

Bezoek Luxemburg

Morgen reist minister Kuipers af naar Luxemburg om over de Europese wet- en regelgeving rond patenten te discussiëren. Theoretisch zouden de prijzen van medicijnen moeten dalen zodra hun patenten aflopen, maar dit gebeurt in de praktijk zelden. Kuipers stelt voor om de druk op farmaceutische bedrijven te verhogen om betaalbare geneesmiddelen sneller op de markt te brengen.

Mogelijk nieuwe ronde Covidvaccins

Nu de zomer begonnen is, kijkt het ministerie van VWS al naar de herfst en een mogelijke nieuwe ronde van het coronavaccin. “De Gezondheidsraad moet nog adviseren over wat we in het najaar gaan doen. Een van de overwegingen is om mensen met een kwetsbare gezondheid opnieuw te vaccineren”, licht Kuipers toe.

Hij wil niet vooruitlopen op het advies, maar geeft aan dat het niet aannemelijk is dat iedereen een nieuw vaccinatieadvies zal krijgen. De uiteindelijke beslissing hierover wordt later deze zomer genomen, zegt de bewindsman.

Lees ook: 

Medicijntekort blijft oplopen, maar hoe komt dat?


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer